Per Bjurman

Bjurman: Att utmana hockeygudarna kan straffa sig

Jane Castor, borgmästare i Tampa.
Jane Castor, borgmästare i Tampa.

TAMPA. Borgmästaren i Tampa fick som hon ville.

Lightning förlorade fjärde ronden mot Montreal och kan istället avgöra Stanley Cup-finalen inför de egna fansen hemma i Amalie Arena.

Men att utmana hockeygudarna på det arroganta sättet kan straffa sig…

De som varit med ett tag grimaserade häpet när Jane Castor, Tampas demokratiska borgmästare, inför måndagskvällens drama i Montreal föreslog att de lokala hockeyhjältarna skulle ta det lite lugnt och ge Canadiens en seger för att kunna fira andra raka Stanley Cup-titeln på hemmaplan på onsdag istället.

Med den högmodiga och nedlåtande kommentaren såg hon inte bara till att Canadiens-spelarna helt i onödan fick extra motivation. Hon utmanade hockeygudarna – och det är aldrig en bra idé.

För trots att regerande mästarna verkligen inte lyssnade på stans toppolitiker – med all sin erfarenhet vet de naturligtvis att det inte går att skräddarsy några segerdatum; slutspelsserier ska utan undantag avgöras så snabbt som möjligt – fick de mycket riktigt stryk och har nu plötsligt enorm press på sig.

Kommer göra allt för att förstöra festen

De måste vinna den femte ronden och säkra en sjudundrande fest bland kanalerna i centrala Tampa, annars blir det i ett slag riktigt liv i finalen och då kan vad som helst plötsligt hända.

Och även om mycket talar för att de klarar det – främst det faktum att de håller högre klass än sin motståndare på punkt efter punkt – är ingenting hugget i sten, även om Fru Castor tycks tro det.

Sedan måndagskvällen vet Canadiens att de faktiskt KAN slå sin tidigare till synes omöjliga motståndare – och framförallt:

De kommer göra allt och lite till för att förstöra den fest som borgmästaren i metropolen på Floridas västkust i praktiken beställt.

I de föresatserna kommer de garanterat ha de lättkränkta hockeygudarna på sin sida.

Stormen som kommer

Om det det nu blir någon match på onsdag…

Den lilla brasklappen är dessvärre nödvändig eftersom tropiska stormen Elsa tagit sikte på Tampa-bukten och kommer ställa med åtminstone någon form av problem under natten mot onsdagen.

Översvämningar av varierande allvarlighetsgrad är högst tänkbara i kvarteren runt Amalie Arena, liksom mer eller mindre långvariga strömavbrott – och skador i själva byggnaden från hårda vindar. I så fall kan final nummer fem komma att flyttas fram ett dygn.

Det vore ju grädde på moset efter två säsonger som trasats sönder av en pandemi – och förvåna ingen alls.

Men håll tummarna för att vi här nere i stormens öga klarar oss någorlunda helskinnade.

För övrigt 1: Ska Canadiens ha en chans i den femte finalen gäller två villkor. De kan inte ta fler utvisningar och den kan inte begå så många misstag. Nu lyckades de fantastiskt nog döda fem utvisningar i måndags, inklusive den långa i början av förlängningen som vi alla trodde hade beseglat deras öde, men det håller inte i längden mot ett av de mest mördande powerplay som någonsin existerat. Lika viktigt är det minimera de där misstagen. De var få under stora delar rond fyra, men de förekom – och som vanligt utnyttjade Tampa dem skoningslöst. Elva av Tampas mål i finalen har kommit tio sekunder efter felpassningar och ”turnovers” från Canadiens sida. Häpnadsväckande och extremt talande statistik, det. Den detaljen måste korrigeras – annars är finalen över inom ett par dygn.

För övrigt 2: Lightning måste samla sig till den här gyllene erans allra mest magnifika insats i femte matchen – när den nu än spelas. Annars är det som sagt plötsligt liv i finalen igen och då sätts okontrollerbara krafter i rörelser. Det räcker, kan man tycka, att deras borgmästare utmanat hockeygudarna...

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!