Wennerholm: Nu är Frölunda SHL:s krislag

HOCKEY

Regerande mästarna Frölunda är SHL:s nya krislag.

De tidigare så suveräna serieledarna är nere på en tredjeplats efter efter att ha blivit krossade av jumbon Leksand i Frölundaborg

Nu är frågan hur lågt Frölunda kan sjunka.

Att Leksand tvålar dit ett firande Frölunda med 5–1 på bortaplan är en av säsongens stora skrällar.

Göteborgarna firade retroweekend och det kändes faktiskt som vi var tillbaka i en tid då Leksand var stormakten i svensk hockey. Och inte Frölunda.

Men Frölundas snabba fall i tabellen är uppseendeväckande.

Efter 34 omgångar ledde de SHL överlägset och var sju poäng före Växjö.

Och tretton före HV71.

I dag är båda förbi.

Kan ta snabb revansch

Nu har HV71 en match mer spelad än Frölunda och göteborgarna åker upp för en retur i Leksand i morgon. De kan ta snabb revansch.

Samtidigt känns HV71 betydligt hetare och imponerade när de slog Skellefteå med 5–2 hemma. Men tittar jag nedåt är Linköping bara en poäng bakom göteborgarna och Brynäs tre.

Mästarna är jagade.

Nu har det mer akademisk betydelse, naturligtvis, då Frölunda är klara för slutspel sedan länge. De har dessutom haft ett tufft spelprogram med CHL-spel och där de redan försvarat sin titel.

Roger Rönnberg kanske också har lagt om träningen inför ett kommande slutspel för att försvara titel nummer två.

Något har uppenbarligen hänt och det är många sköna poäng som runnit iväg när seriens bästa hemmalag (ja, de är fortfarande det) nu förlorat fyra av de sex senaste hemma och bara tagit fem poäng på de matcherna.

Och det kan bli många värdefulla hemmafördelar som försvinner om Frölunda fortsätter att sjunka i tabellen.

Leksand inte längre jumbo

Leksand är bara att gratulera. De var tokeffektiva i den här matchen.

Och de lämnade över jumboplatsen till Rögle igen i en tid då mycket av snacket handlat om ett formstarkt Rögle ska kunna jaga ikapp Örebro ovanför kvalstrecket.

Jag har aldrig trott på det och tror inte heller Leksand tar in de sju poäng som nu skiljer på de sex matcher de har kvar.

Men håller de Rögle bakom sig i sluttabellen är risken betydligt mindre att de behöver möta ärkerivalen Mora i SHL-kvalet.

Toppstriden var jag inne på senast också och nu blev det ännu tätare mellan lag 2–6. Bara tre poäng skiljer HV71 på andraplatsen och Skellefteå på den sjätte. De två lag som möttes i den andra matchen den här kvällen.

Till sist:

Frölunda har inte världens lättaste spelprogram kvar heller. De har fyra bortamatcher på de sex matcher som är kvar och borta är de långt ifrån lika starka som hemma. De möter också fyra av lagen som jagar just bakom.

Det kan bli mer intressant avslutning på säsongen än de flesta väntade sig.

avMats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM