Shinnimin: ”Varit tufft, försöker ta mitt ansvar”

JÖNKÖPING. Brendan Shinnimin har tagit sig igenom den stöktiga hösten.

Nu är den energiske Luleå-forwarden en av SHL:s allra hetaste spelare.

– Det har varit en balans på en vass knivägg som jag vill fortsätta att driva framåt på, säger han.

Det var i oktober som Brendan Shinnimin fick böta två gånger om för filmningar.

Många av Luleå-supportrarna vände sig emot honom och ville ha bort honom från klubben.

– Det har varit tufft. Jag försöker ta mitt ansvar för det som hände. Nu försöker jag bara att lämna det bakom mig och lära mig av det framåt. Jag vill inte titta bakåt för mycket, jag har utvecklats av att gå igenom de här motgångarna, säger Brendan Shinnimin.

”Motgångar varje säsong”

Sportchefen Stefan ˝Skuggan” Nilsson berättade för Sportbladet vid tidpunkten att de skulle ha samtal med Brendan Shinnimin om det inträffade.

– Jag tycker att jag fick jättebra support av klubben och mina lagkamrater med det jag gick igenom. Det var rörigt där ett tag med mycket som hände, men jag tycker att jag gjorde ett bra jobb med att blockera det, säger Brendan Shinnimin.

Med den energifyllda och utlevande spelstilen så engagerar han många i och runt ligan.

– Det är motgångar varje säsong som man måste kriga sig igenom. Det gör en till en bättre spelare. Jag försöker lära mig av det och vända det till min fördel. Jag har vänt det till en motivation för mig, säger Brendan Shinnimin.

”Varit mycket frustration”

På de sju senaste matcherna har den 32-årige kanadensaren gjort åtta poäng.

I 5–2-segern borta mot HV71 gjorde han viktiga 2–0 och 3–0 i matchen.

– Nu börjar saker att gå min väg. Jag har fått jobba hårt för det med energi och arbetsmoral. Det är skönt att bli belönad för det jobb jag har lagt ner. Egentligen tycker jag själv att jag har spelat ganska bra hela säsongen, men det har inte studsat rätt och laget har förlorat. Det har varit mycket frustration. Både jag och laget har varit tvunget att kriga oss igenom motgångar, säger Brendan Shinnimin.

Det har också blivit poäng i fyra raka matcher och det har funnits en självklarhet i hans spel.

– Jag vill försöka att förbli ödmjuk och inte ta saker för givet, för saker kan ändras ganska snabbt. Det hjälper väldigt mycket att spela med självförtroende. Jag vill bara hjälpa laget att vinna, säger Brendan Shinnimin.

”Retar upp känslor”

Hur tuff upplevde du situationen själv när det var som värst?

– Jag har alltid haft massa motgångar i min karriär, så jag är på sätt och vis van vid det. Det kommer med den typen av spelare som jag är, jag spelar med mycket attityd och retar upp känslor. Det blir risker och belöningar, det kan vara ganska värdefullt när belöningen blir större än riskerna.

Sedan kedjan Brendan Shinnimin-Linus Fröberg-Konstantin Komarek parades ihop har de gjort succé.

 Brendan Shinnimin är på gång.
Brendan Shinnimin är på gång.

– Vår lina har drivit lagets offensiv den senaste tiden. Linus Fröberg och jag spelat en del tillsammans tidigare och vi hittar varandra med passningarna. Vi jobbar alla hårt och kan alla göra mål, då kommer offensiven och produktionen framåt. Vi behöver inte tänka så mycket, utan läser varandra instinktivt, säger Brendan Shinnimin.

”Lärt mig av Omark”

I 1–0-segern hemma mot Rögle på torsdagskvällen var det Brendan Shinnimin som spelade fram Konstantin Komarek till målet med en av säsongens snyggaste assist.

En passningsförmåga och puckbehandling som påminde om Peter ”Foppa” Forsberg.

– Det där lärde jag mig från Linus Omark förra säsongen. Det är den kemin vi har i kedjan och vi vet var vi har varandra, säger Brendan Shinnimin.

Nu mot HV71 var det i stället Linus Fröberg som var ”Foppa” eller Omark med sina två framspelningar till dig?

– Exakt, precis så. Det var samma sak i dag igen där vi hittar luckorna. Flera målen på senaste tiden har kommit på liknande sätt. Linus Fröberg har verkligen spelsinnet och skickligheten, jag har honom att tacka för mycket och det är skönt att jag kan ta vara på det.

”Självklart vill jag stanna”

Kedjan kan också symboliseras av en jakt på kontraktsförlängningar då alla tre har utgående kontrakt efter den här säsongen.

– Det är alltid tufft när det är en kontraktssäsong. Jag vill bara fokusera på att det här är mitt lag just nu och jag känner mig skyldig dem allt. Jag vill hjälpa laget att vinna, det bästa jag kan göra då är att blockera funderingar om förlängningar och andra kontrakt, säger Brendan Shinnimin.

Vill du stanna i Luleå eller sneglar du mot att fortsätta karriären på annat håll?

– Självklart vill jag stanna i Luleå, det är en fantastisk klubb, fantastiska coacher och fantastiska lagkamrater. Jag vill fortsätta att vara en del av Luleå, men jag förstår hur businessen fungerar. Besluten måste tas av de personer som har betalt för att ta dem. Jag får betalt för att göra mitt jobb på isen och det är exakt vad jag kommer att göra.

”Fortsätta jakten”

Efter den tidigare svackan har Luleå nu tre raka trepoängare och kan börja snegla uppåt mot slutspelsplatserna.

– Nu ska vi fortsätta jakten på lagen framför och ha en slutspelsmentalitet i varje match. Allt jag tänker på är att vi ska gå till slutspel och fortsätta där med en lång slutspelssvit, säger Brendan Shinnimin.

Även ifrågasatta Juhani Tyrväinen blev tvåmålsskytt mot HV71 efter 16 mållösa matcher och inte ha gjort mål på över två månader sedan den 24 november.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!