Bjurman: Jag tror att Vegas strategi är klok

Foto: TT
HOCKEY

NEW YORK-LAS VEGAS. Tvåfaldige Stanley Cup-mästaren Carl Hagelin till Vegas?

Betta inga stora summor på det...

Åtskilliga spelare har blivit tillgängliga för att Golden Knights, tråkigt nog, lovat att inte plocka dem – i utbyte mot draftval.

Jag sitter själv på ett plan till Las Vegas och skriver den här lilla spalten och  eftersom jag tycker att det finns mycket lite i världen som är roligare än att vara på väg dit har jag spontant svårt att känna alltför mycket medlidande med de ”oskyddade” spelarna på de listor som 30 NHL-lag nyss – i höjd med Kansas City ungefär! – offentliggjorde inför onsdagens expansion-draft.

De har ju chansen att få bosätta sig mitt i the 24-hour action...

Namnkunniga spelare

Men ok, jag får väl försöka förlika mig med tanken på att hockeystjärnorna i Nordamerika har andra prioriteringar och i de allra flesta fall inte vill bli trejdade till den nya NHL-klubben i Nevada-öknen. 

Men som sagt:

Att några namnkunniga hamnat bland de oskyddade som Golden Knights kan välja och vraka bland natten till torsdag – ja, de måste alltså ta en från var och en av de övriga klubbarna – betyder inte nödvändigtvis att de hamnar i Sin City. 

Det finns onekligen några som väcker viss förvåning. Florida Panthers, New York Islanders och Minnesota Wild till exempel lämnat egendomligt många värdefulla tillgångar exponerade. Det är också anmärkningsvärt hur många svenskar som i teorin kan få skaffa sig ett hus i närheten av ”Strippen” – med Carl Hagelin, nybliven Stanley Cup-mästare i Pittsburgh för andra året i rad, som särskilt utropstecken.

Grejen är dock att George McPhee, Golden Knights general manager, de senaste veckorna och dagarna av allt att döma gjort åtskilliga dealer med sina kollegor och helt enkelt lovat att inte plocka vissa spelare – i utbyte mot höga draftval de kommande åren.

Tror strategin är klok

Så var inte alltför säker på att till synes ”givna” pjäser bland de tillgängliga – som Floridas Jason Demers, Minnesotas Matt Dumba, Islanders Ryan Strome och just ”Hagge” – verkligen blir gyllene riddare.

I ett längre perspektiv är McPhees strategi säkert klok, han kan ju med alla draftval bygga ett riktigt intressant lag på sikt, men den känns minst sagt tråkig.

Är det nånstans de vet att man måste satsa högt för att ha en chans att vinna är det i Vegas – och för att etablera  hockey på denna helt jungfruliga marknad krävs att att laget rymmer några spektakulära stjärnor och blir bra snabbt.

Nu känns det som det kommer ta tid innan någon annan än tillresta fans från andra delar av landet kommer bry sig.

Well, den här flighten har börjat inflygningen mot McCarran-flygplatsen – och JAG är i alla fall glad över att få komma hit...

ARTIKELN HANDLAR OM