NHL-stjärnan flyttar: ”Var lite av en chock”

Veteranmålvakten lämnar Arizona för Calgary

Foto: Wilfredo Lee / TT / NTB Scanpix
Oliver Ekman-Larsson får säga hej då till Mike Smith.
HOCKEY

Stanley Cup-finalen är avgjord – men NHL-säsongen är långt ifrån över.

I natt fick Arizonas All Star-målvakt Mike Smith, 35, beskedet att hans karriär fortsätter i Calgary Flames.

– Jag har bett om en chans att spela i ett vinnande lag ett bra tag, säger Smith till Sportsnet.

Lagens general managers har knappast haft lite att göra på sistone med bara dagar kvar till det som hela hockeyvärlden sett fram emot hela våren – expansionsdraften. 

Under söndagen avslöjas de listor med spelare som respektive NHL-klubb har valt att skydda från att väljas av Vegas Golden Knights, som ska presentera sitt nya lag under NHL-draften 21 juni.

Som en bricka i det stora spelet och sista affär innan det tillfälliga bytesstoppet som råder fram till draften, valde i natt Calgary att stärka upp sin eftersatta målvaktssida med Mike Smith.

För Smith ger Calgary upp löftet Brandon Hickey (draftval från 2014, backup-målvakten Chad Johnson och ett villkorligt tredjeval i kommande draften.

”Lite av en chock”

En affär som möjliggjordes av att Arizona för några veckor sedan fick Mike Smith att säga upp sin ”no-trade”-klausul i kontraktet, med villkoret att Smith fick välja ut åtta klubbar som han inte kunde tänka sig att flytta till.

Själva affären kom alltså inte som någon överraskning för målvakten, däremot var beskedet om Coyotes planer på att göra sig av med honom ”lite av en chock”, enligt Sarah McLellan på AZcentral Sports.

– Jag har inget ont att säga om min tid i Arizona. Det kommer alltid vara hem, säger Smith som lämnar efter sex säsonger i öknen.

Kanadensaren har gjort elva säsonger i NHL och har dessutom ett OS- och ett VM-guld på sin meritlista.

ARTIKELN HANDLAR OM