Hägg: ”Det är vad Oskar skulle vilja nu”

avPer Bjurman

Publicerad:

NEW YORK. Det har varit tuffa dagar för Philadelphia Flyers-spelarna sedan beskedet att älskade lagkamraten Oskar Lindblom drabbats av cancer.

Men tack vare Oskar själv orkar de ändå se framåt.

– Han är positiv så det är svårt för oss att inte också vara det. Han gav oss energin vi behövde för att vinna matchen mot Anaheim i tisdags, säger kollegan och nära vännen Robert Hägg till Sportbladet.

Förra veckans besked att NHL-stjärnan Oskar Lindblom insjuknat i en sällsynt form av skelettcancer chockade alla.

Något sådant ska, känner ju också människor utan direkt relation till den som drabbats, inte hända 23-åriga elitidrottare som just börjat leva ut sina drömmar.

Hur senaste veckan då har varit för de som verkligen känner Oskar – familj, vänner, lagkamrater – går knappt att föreställa sig.

– Ja, nej, det har varit väldigt tufft, säger Robert Hägg, back i Philadelphia Flyers och vän med Oskar sedan tonåren. 

Han fortsätter:

– Det känns helt overkligt. Man kan liksom inte ta på det. Det är samma vanliga Oskar. Han ser ut precis som vanligt, det märks liksom inte att han drabbats av den här vidriga sjukdomen. Så, ja, det är jobbigt. Samtidigt måste livet på något sätt gå vidare.

”Det var för känslosamt”

Den inställningen var dock svår att omfamna precis i början, när Flyers befann sig på en tung bortaresa till bland annat Minnesota och Winnipeg. 

– Nej, då var det för känslosamt. Vi hade ingen energi efter det som hade hänt, fortsätter Robert.  

Men sedan spelarna kom tillbaka till hemstaden har de kunnat lyfta blicken igen – tack vare Oskar själv.

– Vi har umgåtts en hel del och det har varit väldigt roligt att träffa honom. Han är positiv själv så det är svårt för oss att inte också vara det, konstaterar Robert.

– Han kom och hälsade på laget på morgonen innan hemmamatchen mot Anaheim i tisdags och det betydde väldigt mycket för alla. Vi fick den energi vi behövde för att vinna den matchen. Han gav oss den, det kändes tydligt.

Ja, Flyers samlade sig till en av säsongens mest bestämda insatser under det som artade sig till en regelrätt stödaktion för Oskar, med hyllningar på jumbotronen och tiotusentals fans som höll upp skyltar med uppmuntrande budskap på läktarna. Det såg verkligen ut som att de spelade, och vann, för sin sjuke lagkamrat.

– Så var det absolut. Det kändes väldigt viktigt att vi vann just den matchen. Även om det kan kännas futtigt med hockey när sådant här händer måste vi överhuvudtaget försöka ta så mycket poäng vi kan framöver. Oskar skulle definitivt inte vilja något annat.

”Hela världen ger sitt stöd”

Som alla andra är Hägg och de övriga lagkamraterna tagna över det stöd som visats Oskar – både i Nordamerika och hemma i Sverige.

– Det har varit väldigt fint att se grejor som det som hände på Hovet i Stockholm när Brynäs gästade häromkvällen. Hela världen har verkligen gett sitt stöd, säger han.

– Men hockeyfamiljen är verkligen bra sådana här gånger. Det var ju likadant när Brian Boyle drabbades av cancer för något år sedan. Alla sluter upp bakom den som råkar illa ut på det här sättet. Det känns väldigt bra.

Oskar Lindblom genomgår just nu fortsatta undersökningar. Sedan väntar en operation på ansedda University of Pennsylvania-sjukhuset.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM