Melin kritiserar stjärnorna: ”Mycket strul runt de här personerna”

Patrik Zackrisson
Patrik Zackrisson

Roger Melin säger att stjärnvärvningarna sänkte honom och laget.

Den sparkade Leksand-tränaren pekar ut Patrik Zackrisson, Johan Fransson, Jonas Ahnelöv och Spencer Abbott.

– Om flera av de ledande spelarna är dåligt tränade inför säsongen på grund av olika omständigheter så sätter ju det sina spår givetvis, säger han till Dalarnas Tidningar.

Följ ämnen i artikeln

Roger Melin, 63, fick sparken som huvudcoach för Leksand den 3 februari och ersattes av Ulf Samuelsson.

Dalaklubben låg sist i SHL och hade 24 förluster på 38 omgångar.

I en intervju med Dalarnas Tidningar får de tilltänka ledande spelarna saftig kritig av Roger Melin.

Undantaget enligt honom var Marek Hrivik som i alla fall ska ha visat vilja och driv.

– Ingen av de här fem var delaktig på vår sommarträning, inklusive Linus Persson också. Så det var ju en hel del som missade och jag vet ju att Fransson flyttade, det var massa strul med att flytta allt från Schweiz och så sålde han hus i Luleå. Alltså det var mycket strul runt de här personerna under sommaren, det skulle ju kunna vara en förklaring till att ingen av dem presterade på den nivån vi hade trott, säger Roger Melin.

Ifrågasätter fysiska statusen

Patrik Zackrisson Johan Fransson och Jonas Ahnelöv hade alla spelat för Tre Kronor i OS i Pyeongchang 2018 och blev bara ett drygt år senare klara för SHL-nykomlingen.

– Ahnelöv är 87:a och ”Zacke” är 87:a och Fransson är 85:a och det är klart att det kan vara jobbigt för dem med sommarträningen, att driva den själv och se till att man är 100 procent förberedd när man kommer. Jag tror inte att Ahnelöv hade gått sönder så mycket om han hade varit helt förberedd fysiskt. Jag tror inte Fransson hade varit så dålig som han var och inte ”Zacke” heller om de verkligen hade kunnat sköta sin träning på rätt sätt. Det är klart att om flera av de ledande spelarna är dåligt tränade inför säsongen på grund av olika omständigheter så sätter ju det sina spår givetvis, säger Roger Melin.

”Fick en liten småchock”

Vidare går han in på att Patrik Zackrisson och Johan Fransson ska ha underskattat ligan.

– Det är inget fel på killarna egentligen, det är bra killar – men frågan är vilken drivkraft de hade för att verkligen vara i topptrim. Jag tror till viss del att både Fransson och ”Zacke” inte riktigt förstod hur bra SHL var. ”Zacke" kom från KHL men jag tror att både han och Fransson trodde nog att SHL var ganska urvattnad och skulle vara sämre än vad den var. Fransson tror jag fick en liten småchock, de jagade honom ganska kraftigt och han gjorde väldigt mycket misstag. Han kunde inte alls hålla i pucken som man trodde att han skulle klara av. Nej, det var tufft. Man förlitar sig ganska mycket på att de bästa spelarna ska ta det ansvaret – men när de inte riktigt orkar med det och orkar bära det ansvaret, då blir det tufft alltså, säger Roger Melin.

”Tjomme” förnekar

Leksand general manager Thomas ”Tjomme” Johansson har fått svara för spelarna till Dalarnas Tidningar.

– Du skulle egentligen prata med våra fystränare som testade dem när de kom, det fanns inte rödflagg någonstans. Jag kan inte alls hålla med Roger om det, de tränar mycket själva. Hela vårt upplägg bygger mycket på eget ansvar och jag är själv fostrad i den skolan, det är inget konstigt. Sedan kan man ha olika filosofi där – men jag ser det snarare tvärtom, att de kom dit förberedda, säger Thomas Johansson.

Roger Melin avslutade säsongen i AIK i hockeyallsvenskan, Leksand har inte klart med ny huvudtränare inför nästa säsong.

Sportbladet söker Patrik Zackrisson, Johan Fransson och Jonas Ahnelöv för en kommentar.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!