Nytt upprop mot ishockeyförbundet

Av: Emil Eiman Roslund

Publicerad:
Uppdaterad:

Först gjorde 34 ishockeyprofiler upprop.

Nu gör de ett nytt – och har med sig 55 profiler till.

Tio dagar efter att 34 ishockeyprofiler krävt att Svenska ishockeyförbundet ska omvärdera hanteringen av Anders Feltenmark, informationsassistent i 24 år som fick sparken i början av april, har de gjort ett upprop till med 55 nya namn, bland annat Tommy Salo.

”Informationsassistent Anders Feltenmark blev den 31 mars 2020, efter 24 års anställning, entledigad från sitt arbete vid Svenska Ishockeyförbundet p.g.a. arbetsbrist. Med anledning av de tidningsartiklar (Expressen, Aftonbladet och DN) som förekommit i ärendet är vår uppfattning att avskedandet av Anders Feltenmark skett på ett otillbörligt sätt. Vi uppfattar förbundets agerande som synnerligen inhuman behandling av Feltenmark och vädjar till förbundet att göra om och göra rätt. Anders Larsson, har du och styrelsen hört Feltenmarks version? I ett rättssamhälle hör man båda parter innan beslut tages”, skriver de i uppropet.

Curt Lundmark, tidigare förbundskapten för Tre Kronor och med i uppropet, berättar om anledningen till att de gör ett upprop till.

Curt Lundmark
Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Curt Lundmark

– Vi har inte hört något från dem, vi får inte kontakt och vi vill ha en dialog. De skrev bara väldigt märkliga saker på sin hemsida häromdagen. Vi vill ha ett klarläggande för vi tycker de har mörkat saker. Och det är så enkelt att lyfta luren, säger Lundmark till Sportbladet.

”Förstår ingenting”

Förbundet har tidigare meddelat att de är öppna för att uppsägningen av Feltenmark, som är sekretessbelagd, granskas och att avtalssekretessen hävs.

”Frågan bör därför ställas till hur den f.d. anställde och hans ombud på Unionen ställer sig till en sådan genomgång”, skriver förbundet.

– Jag förstår ingenting. Ingen från ledningen har ringt eller mejlat mig sedan 27 mars. Nu tar man kontakt med mig via swehockey.se. Gällande sakfrågan så har jag inget emot att sekretessen hävs, säger Anders Feltenmark.

Döttrar skrev öppet brev

I uppropet skriver de 89 ishockeyprofilerna även om en annan tidigare anställd.

”Tänker Svenska Ishockeyförbundet upprepa vad som hände Yvonne Kogner?”.

Yvonne Kogner, som bland annat administrerade internationella övergångar, blev uppsagd från Svenska ishockeyförbundet 2016 när hon drabbats av utmattningssyndrom. Hennes två döttrar skrev ett öppet brev som Hockeysverige publicerade där de menar att förbundet knäckte henne.

”En utbrändhet som hade uppstått på grund av att hon hade gett allt och lite till för en arbetsgivare som uppenbarligen inte alls värderade henne speciellt högt. Nu passade man på att kasta ut henne som en sopsäck när hon var svag, försvarslös, rädd och inte hade ork att strida för sin rätt”, skriver Isabell och Viktoria Kogner.

”Förfärligt”

– Vi har känt till det här och behövde trycka på mer. Jag känner Yvonne och det som drabbade henne är helt förfärligt, det är inte klokt. Det är så att man blir gråtfärdig, säger Curt Lundmark.

Sportbladet har sökt Svenska ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson.

Tomas Jonsson, Tommy Salo och Thomas Rundqvist är tre av de som nu anslutit.
Publicerad:

LÄS VIDARE