Columbus svenskar fixade seger

Av: 

TT

Först tog Columbus Alexander Wennberg bortamatchen mot Toronto till förlängning med ett kvitteringsmål.

Där avgjorde Gustav Nyquist på straff.

– Jäkligt snyggt av "Nypan", säger Wennberg till efter matchen.

Matchen mellan Toronto och Columbus i NHL-hockeyn blev en nagelbitare med starka svenskinsatser i båda lagen.

– Det är en tuff match, vi började ganska bra och fick med oss två mål i början. Sedan tycker jag att det går lite fram och tillbaka. Toronto skapar bra chanser, men vi har pratat om att vi ska kämpa in i det sista. Det kan man väl lugnt säga att vi gjorde i den här matchen, säger Alexander Wennberg.

I slutet av första perioden kunde en storspelande Auston Matthews i Toronto styra in en hårt slagen passning från Andreas Johnsson, vilket innebar en kvittering till 2–2. I slutet av nästa period var svensken framme igen, den här gången gav han landsmannen William Nylander öppet mål, vilket innebar att Toronto för första gången av matchen gick upp i ledning, 3–2.

Viktigt powerplaymål

Men det var svenskarna i Columbus som fick skratta sist. Alexander Wennberg gjorde säsongens andra mål med sin kvittering halvvägs in i tredje perioden, där han petade in en retur i numerärt överläge.

– Jag försökte bara att hitta var luckan är, det går rätt fort. Det är väldigt skönt att se pucken gå in. Framför allt är det skönt att det sker i powerplay, det är något som vi pratat om som viktigt, så det är bra för självförtroendet, säger 25-åringen, som spelade i Djurgården och Frölunda innan han 2014 tog sig över Atlanten.

Resultatet höll sig till förlängning, där Wennberg tillsammans med Gustav Nyquist kontrade i ett två mot två-läge. Frederik Andersen i Toronto-målet lyckades med besvär värja sig, men Mitchell Marner täckte returen med handen vilket ledde till straff, som Gustav Nyquist säkert satte.

Med tanke på att de två senaste matcherna slutade med förlängningsförlust smakade segern extra sött. Wennberg beskriver segern som "jätteviktig", och att de extra förlängningspoängen kan få stor betydelse i slutet av säsongen.

– Vi har inte haft samma tur tidigare direkt. Jäkligt snyggt av "Nypan" att tvinga dit den på straff. Vi kämpar hårt, vi gör kanske inte vår bästa match, men det är de här matcherna vi måste vinna, säger han.

"Otroligt smart spelare"

Gustav Nyquist började i Columbus i år, efter att ha spelat med San Jose och Detroit förra säsongen. Ett välkommet tillskott, enligt Wennberg.

– Jag tycker att det är grymt bra spelare, jag har spelat med honom tidigare i VM och vet lite hur han tänker och jag gillar verkligen hans spel. Det är kul, vi har blandat lite i kedjorna men jag har spelat med honom hela dagen och vi hittar varandra jäkligt bra. Och det är kul att ha någon att prata lite svenska med när man behöver hitta rätt på varandra, så det är perfekt, säger han.

Vad har han tillfört laget?

– Han är en otroligt smart spelare. Han är bra på att skapa ytor, öppna upp. Det känns som att vår kedja skapade mycket, sedan kanske vi inte fick in pucken. Men det känns bara som en tidsfråga innan det lossnar med målen, säger Wennberg.

Tvingas kämpa

Columbus har placerat sig i mitten av tabellen i inledningen av säsongen. Förra säsongen slog laget överraskande ut favorittippade Tampa Bay i åttondelsfinalen.

– Vi har blivit bättre och bättre ju fler matcher som gått. Vi är ett lag som kommer att få kämpa hårt, matcherna kommer att vara tajta och vi kommer att behöva vinna i slutet. Vi vet vilken typ av lag vi är och vad vi behöver göra, säger Wennberg.

"Jag gör bra saker, även om det väl inte är en av mina bättre matcher. Men jag spelar ganska mycket, och försöker att vara med och skapa framåt", säger Alexander Wennberg, som här gratuleras av Zach Werenski (8) och Gustav Nyquist
"Jag gör bra saker, även om det väl inte är en av mina bättre matcher. Men jag spelar ganska mycket, och försöker att vara med och skapa framåt", säger Alexander Wennberg, som här gratuleras av Zach Werenski (8) och Gustav Nyquist
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!