NHL

Victor Hedman hjälte i stormatchen

Stjärnorna gjorde drömmål: ”Kunde knappt tro vad jag såg”

Av: 

Per Bjurman

HOCKEY

NEW YORK. Victor Hedman blev stor matchhjälte för Tampa i natt.

Han avgjorde en prestigeladdad kanonmatch mot Washington – på övertid.

– Jag tänkte passa men alla försvann så jag fick försöka hitta på något och gjorde mål på backhand för första gången någonsin, säger backstjärnan roat till Sportbladet efter 5-4-segern.

De möttes i sprakande konferensfinal förra våren, de leder varsin division – och de som ansvarar för NHL:s spelschema har sett till att deras samtliga tre grundseriemöten den här säsongen äger rum nu i mars. 

Så förutsättningarna för att det ska slå gnistor om matcherna mellan Washington och Tampa är synnerligen goda – och den i Capital One Arena i amerikanska huvudstaden i natt levde sannerligen upp till förväntningarna.

Som en slutspelsmatch

Den var som ett tvättäkta slutspelsbatalj. Spelare med sprakande glöd i blicken drev upp ett fruktansvärt tempo, gav allt i alla situationer och såg från början till slut ut att vara beredda att gå genom eld för att komma till avslut.

– Ja, det var en riktigt rolig match att spela. De har ett väldigt bra lag och intensiteten blir otroligt hög, säger Victor Hedman när vi når honom efteråt.

– Jag tycker det är perfekt att vi får spela den här sortens matcher den här tiden på året. Det hjälper oss att komma upp i varv lagom till slutspelet.

”Han var omöjlig”

Det gör förstås inte heller om så stora kvällar slutar med att man blir hjälte. Och det blev ”Vigge”. Tre minuter in i övertidsperioden stävade han upp längs vänsterkanten, vek in framför Braden Holtby och lade, till synes retsamt enkelt,  in avgörande 5-4 med en backhand. 

– Nja, hjälten var framförallt Andrei Vasilevskij, vår målvakt. De sköt otroligt mycket mot honom, jag tror det blev 58 skott till slut. Men han var omöjlig, fortsätter Norris Trophy-vinnaren från Ö-vik.

– Fast visst, det kändes kul att göra ett övertidsmål. Min plan var hela tiden att passa men de jag skulle spela bara försvann så jag fick försöka hitta på något och det slutade med att jag gjorde mål på backhand för första gången någonsin, he he.

”Kunde knappt tro vad jag såg”

Snyggt – om än inte riktigt klass med det klapp-klapp-mästerverk Ondrej Palat, Steven Stamkos och slutligen Nikita Kutjerov iscensatte i slutet av andra perioden.

– Fantastiskt, jag hade första parkett där och kunde knappt tro vad jag såg. Passning efter passning efter passning…det är bara en viss sorts spelare som kan göra det där.

De briljanta rivalerna möts kittlande nog på nytt, i Tampa, nästa helg – och sedan, kanske, i en ny konferensfinal i slutet av maj.

– Så långt framåt ser vi absolut inte ännu, det går inte. Vi ska försöka spela så bra som möjligt under sista grundserieveckorna nu. Det är allt vi fokuserar på nu, ber Victor Hedman dock att få inpränta.

En inspirerad Carl Hagelin stod såväl för mål som assist för Washington och en assist hade även Nicklas Bäckström.

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Publisert:

LÄS VIDARE

Vinner serien – med tre veckor kvar

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

NHL

Victor Hedman

Tampa Bay Lightning

Washington Capitals