VM-succéns förflutna – med NHL-stjärnan

Luleås Petra Nieminen spelade med Patrik Laine

avJarkko Päiväniemi

Foto: TT
Petra Nieminen.

Finland krossade Ryssland i hockey-VM med 4–0.

Luleås Petra Nieminen, 19, gjorde mål igen och är en av damlejonens största profiler.

En anledning till succén: hon spelade i samma pojklag som NHL-stjärnan Patrik Laine.

– Jag tillhörde toppspelarna, men i puberteten lämnade jag laget, säger Petra Nieminen till Ilta-Sanomat.

Förra året flyttade Petra Nieminen från Kuortane i finska ligan till SDHL-laget Luleå. Under debutsäsongen i Norrbotten blev det 24 (13+11) poäng på 44 grundseriematcher och 11 (6+5) i slutspelet när Luleå vann SM-guld.

Och i VM på hemmaplan fortsätter succén för 19-åringen som redan hunnit med att ta brons i både VM och OS.

Hon gjorde ett mål i förlusten mot USA (2–6) och när damlejonen mötte Ryssland under lördagen inledde hon med att sätta 1–0 i den första perioden. Finland vann med klara 4–0 efter en urladdning i den sista perioden.

”Vi åkte och tittade på”

Som ungdomsspelare i Tappara, Tammerfors spelade Petra med pojklagen. Under en period ingick hos i samma lag och kedja som Patrik Laine – numera stjärna i NHL-laget Winnipeg Jets.

– Killarna tog emot mig på ett fint sätt och jag var alltid en i gruppen. Jag tillhörde länge toppspelarna i juniorlagen, men i puberteten lämnade jag killaget, berättar Petra Nieminen till Ilta-Sanomat.

Under långa sekvenser i matcherna fick lagkamraterna mest se Patrik Laine briljera.

– Det blev väl så att ”Pate” tog pucken och gjorde i stort sett alla mål. Vi andra åkte lite efter och tittade på. Men det var ju lönt att passa honom för det blev nästan alltid mål, säger Petra med ett skratt och fortsätter:

– Men han blev aldrig stöddig fast han visste att han var bland de bästa.

Hyllar tiden i Luleå

Tränare för laget var pappa Mika Nieminen (nej, inte Luleå Hockey-ikonen – utan en namne) och han minns också Laines shower. Framför allt erinrar han sig en match när adepterna var elva år.

– ”Pate” hade redan gjort åtta mål i den matchen. Jag sa till honom ”pröva att passa nästa gång”. I nästa byte passade ”Pate” till vår tjej och Petra gjorde mål. Jag tror vi vann matchen med 9–1...

Petra Nieminen berättar också att första säsongen i Luleå har gett henne ett lyft i jakten på nya framgångar med landslaget.

– I Sverige måste du ge allt i varje match och på varje träning. Klart det utvecklar en, säger hon till Ilta-Sanomat.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ishockey