Blixtvändningen: Sex (!) mål i tredje perioden

STOCKHOLM/GÄVLE. Det var nästan tre år sedan senast. Nu fick Brynäs äntligen besegra Växjö under ordinarie tid – efter en blixtvändning.

Gävlelaget gjorde sex mål (!) i tredje perioden och vann med 6–4.

– Sex mål i en period… Jag vet inte om jag har varit med om det på seniornivå. Nej, kanske inte, säger lagkaptenen och tvåmålsskytten Anton Rödin.

Brynäs har haft förtvivlat svårt mot Växjö de senaste åren och förlorade samtliga möten med smålänningarna förra säsongen.

De hade inte ens vunnit under ordinarie tid sedan 21 december 2018.

Men nu är den dystra sviten bruten.

Trots att det långa stunder såg mörkt ut även i kväll.

Växjös succékedja med Julius Nättinen, Robert Rosén och Richard Gynge såg till att gästerna gick upp i en 2–0-ledning i mittperioden, samtidigt som de själva noterade 23 poäng ihop på bara fyra matcher.

Målexplosion

Men i tredje perioden vaknade Brynäs.

Ordentligt.

Blott 13 sekunder in i densamma kunde Anton Rödin prickskjuta in reduceringspucken och bara tre minuter senare stod Tomi Sallinen rätt placerad framför kassen och var sist på pucken fram till kvitteringen.

Och bara 5.41 in i tredje perioden hade hemmalaget också vänt på matchen när Chad Genoway fick göra sitt första mål i Brynäströjan.

– Ja, det small ordentligt där, säger Anton Rödin och syftar på de fem första minuterna.

Vad betyder en sån här seger och vändning?

– Klart det är skönt. Alltid bra att samla poäng och det är vad det handlar om. Sedan att vi gör mål, ja, det är kul – många olika målskyttar men det är tre poäng vi är ute efter.

”Pratat om det”

Noel Gunler gjorde sedan 4–2 – men det slutade inte där.

Efter en snabb Växjöreducering fullbordade Nick Olesen och Anton Rödin Gävlelagets målshow i slutperioden med varsitt mål i öppen kasse.

– Tycker vi spelade väldigt bra matchen igenom och hade våra lägen. Vi sa att vi skulle fortsätta trumma på och tro på det vi gör, det gjorde vi verkligen och till slut gav det utdelning, säger Anton Rödin, som trivs under nya tränaren Mikko Manner:

– Väldigt kul att spela, det är tydligt spelsystem hur vi ska spela och det gör det väldigt enkelt för oss spelare

Vad är kul då?

– Spela mycket med pucken. Det är i första hand spela hockey vi vill göra, sedan finns det lägen när man måste spela enkelt, men det här känns som rätt väg att gå.

Mikko Manner menar att det var en seger som betyder mycket:

– Vi spelade bra även mot Djurgården men tappade en 0–2-ledning då. Första hemmamatchen mot Timrå spelade vi med för stora känslor. En bra vinst och mot ett riktigt bra lag, det bygger det självförtroende. 

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!