Västerås IK straffas – tilldelas förluster

Tävlingsnämnden beslutar att Västerås IK har använt sina ryska nyförvärv på ett otillåtet sätt i två matcher.

Det betyder att Västerås IK tilldöms två förluster med 5–0 mot Västervik och Södertälje.

Södertälje anmälde Västerås IK då de menade på att Västerås ryska nyförvärv Svyatoslav Grebenshchikov och Ilya Arkalov spelade utan korrekta arbetstillstånd.

– Spelarna är ju registrerade i hockeyförbundets system och ingen från varken förbundet eller ligan har höjt på ögonbrynen. Hur kan det ens finnas en möjlighet att registrera en spelare i deras system om det finns det minsta tveksamhet? Då är det något fundamentalt fel, sa Västerås sportchef Patrik Zetterberg tidigare till sporten.

Straffas med två förluster

Under måndagseftermiddagen kom beskedet att Västerås brutit mot tävlingsbestämmelsen och tilldöms därför två förluster, mot Västervik och Södertälje med 5–0.

§ 4:7 ÖVERGÅNG FRÅN UTLÄNDSK FÖRENING (IIHF) Spelaren får inte representera den svenska föreningen förrän den internationella övergången är godkänd och registrerad av IIHF samt innehar ett korrekt uppehålls- eller arbetstillstånd. Det åligger den svenska föreningen att tillse att spelaren har ett korrekt uppehålls- eller arbetstillstånd under hela perioden för spel i föreningen.

”Inte så här vi vill vinna poäng”

I beslutet står det:

§ 5:12 OKVALIFICERAD SPELARE Spelare är okvalificerad när spelare deltagit i spel trots att han/hon enligt SIF:s, RF:s eller IIHF:s regelverk inte varit behörig att delta. Förening som spelat match med okvalificerad spelare ska anses ha förlorat matchen. Om den icke felande föreningen vunnit matchen gäller det uppnådda målresultatet. I annat fall räknas målresultatet som 5–0.

– Det är inte så här vi vill vinna poäng men regelverket är i det här fallet väldigt tydligt och beslutet som kom nu i eftermiddag förstärker vår uppfattning i frågan, säger Södertäljes klubbdirektör Robert Andersson till lagets hemsida.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!