Peter Andersson om tystnaden: ”Finns naturligtvis orsaker”

Peter Andersson har försvunnit efter att han sparkades som huvudcoach för Brynäs.

56-åringen bor i Arboga och har inte uttalat sig om känslorna kring vad som hände.

– Jag har valt att inte göra det och det finns naturligtvis orsaker till det, säger han i podden Femtefemman.

Det var på påskaftonskvällen efter sista seriematchen som Peter Andersson fick sparken från Brynäs.

Han fick beskedet av ordföranden Jürgen Lorenz i spelarbussen på E4:an på väg hem från bortamatchen mot Oskarshamn.

”Förstår man undrar”

Brynäs hade slutat näst sist i SHL och skulle kvala mot HV71 om en plats i den högsta ligan.

– Jag känner att jag inte riktigt kan gå in på det nu heller. Vi får se om jag kan göra det längre fram, jag avböjer frågorna om Brynäs. Jag har valt det själv, det är en del som har hört av sig och naturligtvis förstår jag att man undrar över de sakerna som kanske hände där. Jag har valt att liksom ligga lågt. Jag känner inte att jag har behov av att vara i tidningar eller media eller ringa upp journalister själv som ska göra intervjuer. Det har varit jävligt skönt för mig att bara ligga lågt och få landa i det. Det blir väldigt mycket folk som inte är insatta som ska tycka och tänka och ha åsikter, en del har ju sådana jobb att de ska skriva om det. De vet helt enkelt inte vad som hänt, sådant kan vara frustrerande, säger Peter Andersson.

Josef Boumedienne och Nils Ekman tog över som coacher och Brynäs lyckades vinna kvalet med 4–1 i matcher.

– Jag såg inte kvalet, jag tror att jag såg en period. I den första matchen, säger Peter Andersson.

”Får leken tåla”

Ändå kommer han i podcasten efterhand in på känslorna, Brynäs och att han fick sparken.

– Att vara tränare är en väldigt stor form av att tävla. Jag älskar ordet tävla och jag älskar ordet vinna. När du får lämna är det en form av det inte har fungerat. Jag har alltid sagt att är man med i leken, så får man leken tåla. Det är en bransch där det förr eller senare kommer att hända. Jag tror att det händer de flesta om jag ska vara ärlig, att det förr eller senare inte fungerar där man är och det behöver inte alltid vara tränarens fel. Det kan vara det, men det behöver inte alltid vara det. Man får lära sig leva med det, tål man inte det kanske man inte ska vara med och göra något annat. Jag är inte rädd för det, jag vet att det kan hända och det händer de flesta eller många i alla fall. Där och då är det tufft, sedan får man göra analysen och gå vidare. Vill jag vara med eller inte vara med, det är beslut då måste ta, säger Peter Andersson.

”Jävligt hemskt och olustigt”

Själv har han gjort sina analys och har skrivit ner i detalj av vad som hände i vissa situationer under fyra-fem månader.

– Det var en extrem säsong, jag tror att vi hade sex eller sju coronaavbrott och skulle bedriva en sportslig verksamhet. Det var svårt. Det var jävligt hemskt och olustigt ur ett hälsoperspektiv. Det var många tankar kring vad som skulle hända om vi fick det, om någon skulle gå bort. Där och då tyckte jag faktiskt att det var konstigt att vi spelade, det måste jag säga, säger Peter Andersson.

Nu ser han framåt och suget att hitta nytt tränaruppdrag inom ishockeyn snart är stort.

Hans namn har förekommit när det varit spekulationer om tränarförändringar i klubbar som Färjestad, Djurgården och Malmö.

Peter Andersson fick erbjudande om ett jobbuppdrag i dagarna som han tackade nej till, han vill ha en bra liga och ett bra land som Sverige, Schweiz eller NHL.

Det var första säsongen på treårskontraktet med Brynäs som han fick sparken, efter att ha kommit från fyra säsonger som huvudcoach i Malmö.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!