Wennerholm: Går Joel säker om ”Bäckis” kommer?

HOCKEY

KÖLN. Nu har Sverige det bästa VM-laget genom tiderna.

Och själv undrar jag var Nicklas Bäckström och Oscar Lindberg ska in i det här laget med 19 NHL-spelare - och vilka de ska peta.

Går ens kaptenen Joel Lundqvist säker?

Det vore ju ödets ironi om Henrik Lundqvist kommer hem för att spela sitt första VM ihop med tvillingbrorsan och så blir Joel bänkad i samma veva.

Nu tror jag inte det blir så, men Rikard Grönborg har en del att fundera på och måste göra om i kedjorna.

Den första med Gabriel Landeskog, Victor Rask och Elias Lindholm kan han inte röra.

Den har varit klart bäst framåt, gjorde två nya mål mot italienarna på fredagen och Victor Rask och Elias Lindholm är överlägsna i den svenska poängligan i VM.

Jag skulle sätta in Bäckis mellan William Nylander och Joel Erikssson Ek. Två unga spelare med fart, där Nicklas Bäckström kan dirigera spelet.

Två matcher på sig att hitta spelet

Då Oscar Lindberg också är center har Rikard Grönborg tre centrar kvar till två platser. Columbus William Karlsson och Chicagos Marcus Krüger. Nu kan naturligtvis alla spela på en kant också, men det är ändå ett pusslande som måste lösas den dag de båda nya NHL-svenskarna kliver in i laget.

Nu tror jag inte Joel Lundqvist blir offret. Han är ovärderlig varje gång det blir en viktig tekning i egen zon. Han är inte bara Sveriges bästa tekare. Han är bäst i hela VM så här långt.

Nu har Rikard Grönborg två matcher på sig att få ihop den bästa möjliga mixen till kvartsfinalen på torsdag.

Först mot Danmark på söndag, då Henrik Lundqvist kliver in i kassen och tar över som förstemålvakt, och så i sista gruppspelsmatcnen mot Slovakien på tisdag.

Han har hela 19 NHL-spelare att välja mellan. Ett Dream Team med VM-mått mätt som Sverige aldrig varit i närheten av tidigare. Konkurrensen är mördande.

Och även om 8–1 mot Italien kan låta som om det inte är så mycket som behöver fixas, så var den Italien-matchen ett prov utan riktigt värde. Det var spel mot ett mål. Italien är VM:s sämsta lag tillsammans med Vitryssland och verkar på väg tillbaka till b-gruppen där de kom ifrån till den här turneringen.

Sedan har Rikard Grönborg och hans power play-coach Johan Garpenlöv ett stort problem på halsen. Spelet i numerärt överläge.

Sverige har varit fullkomligt usla i den spelformen, som ofta är avgörande när det verkligen gäller. Nu var det också spaghetti i armarna med en man mer på isen. Och det säger jag inte bara för att de mötte Italien.

Svenskarna har tio raka power play utan att göra mål nu, inklusive de två de fick i dagens match.

Jag förstår inte varför det ska vara så inihelsike svårt att göra mål fem mot fyra, när det går att göra åtta fem mot fem.

Nu kom senaset svenska målet i pp när Elias Lindholm gjorde 1–0 i matchen mot USA. Sedans dess var det varit total torka.

Uselt pp-spel

Jag får nästan ta på mig solglasögon och lösnäsa när jag plockar upp VM:s power play-statistik på datorn. Sverige har bara de två jumbolagen Italien och Vitryssland bakom sig. Och då jagar italienarna som gjorde sitt enda mål mot Sverige i power play. Det första i turneringen.

Sverige har gjort två så här långt och har länder som Slovenien, Norge och Frankrike före sig.

Det är tur att svenskarna varit så bra i box play, näst bäst i VM, att det väger upp måltorkan framåt.

Men jag tror Nicklas Bäckström kan vara nyckeln till att även spelet i numerärt överläge löser sig till slut.