Sonen om ”Sigges” tillstånd: ”Jag var rädd...”

Publicerad:
Uppdaterad:
Magnus ”Sigge” Svensson och sonen Patrik.
Foto: Privat
Magnus ”Sigge” Svensson och sonen Patrik.

Magnus ”Sigge” Svensson drabbades av en allvarlig stroke.

Nu berättar sonen Patrik, 28, om de känslosamma dagarna och den tuffa prövningen för familjen.

– Jag var rädd att pappa inte skulle komma tillbaka alls, säger han till Sportbladet.

Det var i lördags morse som Magnus ”Sigge” Svensson, 54, föll ihop i hemmet i Leksand av en stroke och fördes akut till sjukhus.

Knappt en vecka har gått och hockeylegendaren, med 127 matcher för Tre Kronor på sitt cv, har vårdats på Mora sjukhus innan han förflyttades till Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Nu har ”Sigge” fått komma hem till sin bostad i Leksand, efter en i närmast osannolikt snabb återhämtning, vilket familjen meddelade i ett känslosamt inlägg på Facebook. Nu väljer också sonen Patrik Svensson, 28, att öppet att prata om den tuffa veckan och sin pappas tillstånd för Sportbladet.

– Det är egentligen sinnesjukt hur bra det har gått. Läkarna har knappt sett en snabbare återhämtning och han började återhämta sig riktigt bra redan i onsdags. I går fick vi hämta honom, säger Patrik och berättar att ”Sigge” fortfarande är trött, men att det ännu är för tidigt att konstatera om han drabbats av några sviter av stroken.

”Tappade talet”

– Till en början tappade han talet, men det har kommit tillbaka mer och mer. Nu måste han vila och sedan får vi se om några dolda sviter visar sig framöver. Huvudet tar ändå en smäll efter en sådan här kraftig stroke.

Foto: © BILDBYRÅN

Patrik berättar att mamma Helena och lillasystern Frida befann sig i bostaden när ”Sigge” drabbades av stroken.

Han själv fick beskedet kort därpå.

– Då var det bara att dra dit. Man kan aldrig vara förberedd på något sådant här. Det jag minns främst är att alla hade en sjukt bra sinnesnärvaro. Mamma och Frida hanterade det klockrent. Vi packade till och med en matsäck eftersom vi var förberedda på en lång dag. Vi gick in i en slags beredskap i stället för att bli paralyserade.

– Pappa säger själv att han minns händelseförloppet, men han var inte riktigt kontaktbar innan vi fick träffa honom på Mora sjukhus. Då började han få tillbaka lite av talet, rörelserna, och började kommunicera. Det var några ord som kom fram, att han älskade oss, fortsätter Patrik.

Mamman sjuk sedan tidigare

När Leksandsikonen sedan hade flyttats till Akademiska i Uppsala började han återhämta sig snabbt. Trots att de första tre dygnen efter en stroke är kritiska hade ”Sigge” redan tidigt börjat resa sig upp och kunde bland annat gå på toaletten på egen hand.

Men för familjen har veckan varit en extra hård prövning eftersom mamma Helena dessutom tidigare varit sjuk i leukemi.

Läkarna vet fortfarande inte vad som utlöste stroken och Patrik hann befara det värsta till en början.

– När jag kom till akuten och fick höra hur illa det var så är det klart att jag var rädd för att han skulle bli okontaktbar. Eller inte komma tillbaka alls. Han har aldrig själv velat bli sån. Han vill kunna vara där för min mor och hjälpa henne, avslutar Patrik som är särskilt tacksam över läkarnas arbete.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN