”Finlands spel är inte roligt att kolla på”

Foto: TT
HOCKEY

PARIS. Det blir drömsemifinal mot Finland.

Räkna med svensk oxfilé-hockey mot finsk blodpuddings-defensiv.

– De spelar inte den mest attraktiva hockeyn, den är inte roligt att kolla på, säger forwarden Elias Lindholm.

Tre Kronor mot Finland.

Kanada mot Ryssland.

Vi har två hyperintressanta semifinaler på lördag i Lanxess Arena i Köln.

Och trenden mot Finland i viktiga matcher är god. Tre Kronor vann i World Cup i höstas, i OS-semifinalen 2014 och i VM-semifinalen 2013.

”Oerhörd utmaning”

De svenska spelarna vet hur viktig matchen är, både i Finland och Sverige. Assisterande lagkapten Gabriel Landeskog vet vad som står på spel, för båda nationerna.

– Ska bli skitkul. En oerhörd utmaning för oss som spelare och som lag. Vi tog bra hand om Schweiz och alla accepterade sina roller. Vi vet vad Finland handlar om och vi kommer vara taggade, säger han.

Det finns en ingrodd rivalitet mellan Tre Kronor och de finska lejonen. Storebror mot lillebror och på de 76 matcher som lagen mötts i VM så har Tre Kronor 44 segrar och ett övertag, i statistiken.

– Ja, men statistik säger inte så mycket. Det är en ny match på lördag, menar Landeskog.

Det är också ett NHL-meriterat Tre Kronor mot ett Finland utan affischnamn och där ”nej tack” till landslaget haglat in under våren. Något som gör att Finland slår ur underläge, har allt att vinna och anpassat spelet efter spelarna i laget.

”Gynnar inte kreativ hockey”

Räkna inte med något finskt skönspel på lördag. Det är tajt försvarshockey som gäller för förbundskapten Lauri Marjamäkis spelare.

Något som de svenska spelarna noterat.

– Vi mötte Finland före turneringen och de spelar inte den mest attraktiva hockeyn, det är inte roligt att kolla på. Men de verkar funka och det känns som de är bäst när de gäller och de har en hel del skicklighet i laget. 

Vad skulle du känna runt att spela sån hockey som de gör?

– Ja… Funkar det så visst, då är det bra, men det gynnar inte de kreativa spelarna.

Hur måste ni spela mot Finland?

– I matchen före turneringen kändes det som vi gick i samma fälla som USA gjorde i kvarten. Vi måste komma samlade och chippa in lite fler puckar bakom dem, för de ligger i mittzonen och väntar på kontringar.

ARTIKELN HANDLAR OM