”Vill bli en hjälte som Sundin och Foppa”

Foto: TT
Anton Strålman.
HOCKEY

NEW YORK. Han minns själv hur det kändes att sitta framför tv:n och se 90-talets svenska NHL-stjärnor spela de stora VM-matcherna med Tre Kronor.

Därför var det självklart för

Anton Strålman att tacka ja när han fick erbjudandet att komma till Köln.

– Jag vill bli samma slags hjälte för dagens knattar som sådana som Mats Sundin och Peter Forsberg var för mig och mina kompisar då, säger den 30-årige Tampa-backen till Sportbladet.

Det tog en vecka efter Tampa Bay Lightnings säsong definitivt var över innan Anton Strålman kunde svara ”ja” på förbundskaptenen Rikard Grönborg förfrågan om VM.

Men det berodde inte på att han tvekade.

– Nej, jag har några skador, framförallt i ryggen men också i en hand, och behövde få dem undersökta med röntgen för att se att det inte var något allvarligt, berättar han på telefon från det sommarheta Tampa.

– Men det visade sig bara vara normalt slitage i en 30-årig hockeykropp och då fanns det inget att fundera över. Jag vill spela VM.

För landslaget och VM är en ”big deal” för den 30-årige stjärnan från Tibro i Västergötland.

– Ja, Tre Kronor har varit en av de stora drömmarna ända sedan jag började spela hockey som liten kille, fortsätter han.

”Minns väldigt tydligt”

– Jag minns väldigt tydligt hur fascinerande det var att sitta vid tv:n och se när dåtidens NHL-stjärnor kom hem och spelade VM på 90-talet. Nu vill man ju gärna bli samma slags hjälte för dagens knattar som sådana som Mats Sundin och ”Foppa” var för mig och mina kompisar då.

Senast ”Strålle” hade chansen att spela VM var 2009 i Schweiz.

– Då blev det brons och det var ju trevligt, men jag hoppas på ännu finare valör på medaljen nu, säger han.

– Och jag tror vi har en bra chans, på papperet ser det ju ut som att vi får ett riktigt starkt lag.

Ja, bland annat för Anton Strålman själv är med.

ARTIKELN HANDLAR OM