Kan bli största misslyckandet i klubbens historia

Håkansson: Det här laget var skapat för guld

HOCKEY

Luleå gör sin absolut bästa match för säsongen.

Men det gav bara en poäng och nu kan Luleå faktiskt missa slutspel.

Det vore det största misslyckandet sedan föreningen gick upp i elitserien 1984.

Foto: PETER SKAUGVOLD / BILDBYRÅN

Det ska sägas direkt: att om Luleå hade spelat den här hockeyn oftare hade laget inte legat där det ligger i tabellen. Då hade det varit ett lag för toppen – precis enligt förhandstipsen.

Men nu är situationen en annan.

Otäckt nära

Luleå har på grund av skador och uselt spel sakta men säkert fallit i tabellen. Samtidigt har Djurgården ätit upp ett försprång som länge såg ointagligt ut och är i och med straffsegern över Brynäs otäckt nära – med en match mindre spelad.

Nu tror jag inte att det slutar så. Jag tror Luleå är för bra i det långa loppet. Men OM Luleå skulle passeras av Djurgården och därmed missa slutspel vore det ett historiskt bottennapp. Visst, Luleå har missat slutspel förr (senast säsongen 09/10), men då har det handlat om budgetupplagor. Det här laget var skapat för att slåss om guldet. Och då måste kravbilden bli en helt annan.

Lägg till att serien har utökats, vilket gör att en tiondeplats numera räcker för att få spela vidare.

Vore det största misslyckandet i klubbens historia

Jag kan inte komma till någon annan slutsats att ett missat slutspel vore den största motgången för Luleå Hockey sedan laget gick upp 1984 – ja, kanske till och med sedan föreningen bildades 1979.

Det gör givetvis att pressen nu är så hård den kan bli på spelarna och på tränaren Stefan ”Skuggan” Nilsson.

Hur Luleå har hamnat här är inte så svårt att analysera. De tänkta stjärnvärvningarna har inte levererat. Samtidigt har skador på främst backsidan gjort att laget aldrig har kunnat växa under säsongen. Just när saker börjat fungera har nya skador kommit på nyckelspelare och man har fått börja om på ruta ett igen.

Men som sagt: trots förlust på straffar gör Luleå en riktigt bra match. Nyckelspelare är tillbaka efter skador och om laget bara kan hålla ångest och demoner borta borde det ändå räcka till ett slutspel.

Och det märkliga är att det i så fall absolut inte går att räkna bort Luleå.

Skellefteå har spetsen Luleå saknar

Säsongen har inte direkt varit någon höjdare för Skellefteå heller. Även här har skador saboterat under säsongen. Men främst märks det att backuppsättningen och passningsspelet är sämre än tidigare år. Därför har motståndarna kunnat skada de senaste årens dominant på ett helt annat sätt.

Men laget har fortfarande sina profiler och sin spets.

I derbyt var Luleå långa stunder överlägset, men två poäng räddades av Joakim Lindström, Bud Holloway och Jimmie Ericsson.

Det är precis den spetsen som Luleå saknar. Spelare som gör skillnad. Som avgör matcher och räddar poäng även när spelet inte stämmer.

▪▪▪

Jag gillar ändå att Stefan Nilsson i detta läge ger fullt förtroende till sina valpar. 17-årige Isac Lundeström och 19-årige Einar Emanuelsson är inte bara framtiden. Det är Luleås största hopp.

▪▪▪

Det vilar uppenbarligen en förbannelse över Luleås Jacob Lagacé. Gång på gång var han nära att näta med flera högklassiga skott, men misslyckades givetvis. Det har snart gått ett helt år sedan Lagacé senast gjorde mål. Otroligt.