Förbundet: ”De ska ge fan i våra spelare”

Publicerad 2016-12-21

Jacob Larsson, Rasmus Asplund, Alexander Nylander och Dmytro Timashov. De två förstnämnda har kommit hem till SHL medan Nylander och Timashov är i Nordamerika.

Fyraårsregeln skulle hjälpa svensk ishockey från att tappa unga talanger till Nordamerika för tidigt.

Men regeln har inte gett önskad effekt. Nästan 30 unga svenskar finns i farmarligan AHL.

– Vi tycker, på ren svenska, att de ska ge fan i våra spelare, säger Svenska ishockeyförbundets vice ordförande Peter Forsberg.

Svenska ishockeyförbundets logga. Arkivbild.

Drygt ett blågult lag med talanger valsar runt på ishockeyns bakgård i Nordamerika.

Något som så klart sticker i ögonen på Forsberg och de andra ansvariga här hemma.

Fyraårsregeln innebär att NHL-klubbarna har fyra år på sig att skriva kontrakt med en spelare från det att han draftas vid 18 års ålder. Efter det tappar klubben rättigheterna till spelaren. Tidigare var den gränsen bara två år.

Svensk ishockey fick igenom fyraårsregeln 2012 efter många år av förhandlande och med hopp om att talangerna skulle stanna hemma längre.

Ingen effekt

Säsongen 2012–13 fanns 40 svenskar mellan 18 och 22 år i NHL/AHL. Året efter, första säsongen med fyraårsregeln, var motsvarande siffra 43.

Den här säsongen är det 36 unga svenska spelare i NHL/AHL – varav 28 i farmarligan.

Effekten uteblev nästan helt.

– Vi har ett uttalat mantra varje gång vi träffar NHL att vi tycker att de ska, på ren svenska, ge fan i våra spelare. De ska ta dem när de är färdiga. De håller på att utarma vår liga så att vi måste fylla på med utlänningar, säger Forsberg som i många år skött förhandlingarna från förbundets sida.

– NHL centralt förstår det här mycket väl, men det är klubbarna och deras general managers vi måste nå och visa dem att vi har kvalité i vår liga. Vi vill att våra spelare ska gå direkt från SHL till NHL när de är färdiga, inte via AHL.

Släppte JVM-spelare

Förståelsen finns hos vissa klubbar. Han tar Minnesota som exempel som skickade nu JVM-aktuelle forwarden Joel Eriksson Ek tillbaka till Färjestad när han inte tog en plats i NHL. Anaheim gjorde samma sak med JVM-backen Jacob Larsson, Frölunda.

I JVM-laget finns också två AHL-spelare. När det gäller Alexander Nylander, Rochester, gick han i förstarundan i sommarens draft och därför har Buffalo rätt att spela honom i farmarligan. Backen Oliver Kylington, Stockton (Calgary), skulle enligt regelverket ha rätt att återvända hem.

– Men vi kan inte tvinga någon. Vissa agenter säger till sina spelare att de är närmare spel i NHL om de är i AHL, men det tror jag är helt fel. Det är bättre att få utrymme och istid i SHL och prova spel i landslaget för att sedan kunna gå direkt in i NHL, tycker Forsberg.

Det nuvarande avtalet mellan NHL och svensk ishockey går ut efter säsongen, men kommer att förlängas i ytterligare fyra år. Där kommer fyraårsregeln att finns kvar.