Bjurman: De är bäst och därför vinner de – kanske i fyra raka

TAMPA. Färsk historia visar att det kan straffa sig att vara tvärsäker, men nu är det svårt att inte känna sig förvissad om att Tampa Bay Lightning redan avgjort 2021 års antiklimax till Stanley Cup-final.

Det spelar ju ingen roll hur mycket bättre Montreal än spelar – de kalla, metodiska, opportunistiska mästarna vinner i alla fall.

Ja, jo, Montreal Canadiens var uträknade även när de låg under med 3-1 mot Toronto, likså när de hamnade i snabbt underläge mot Vegas - och överraskade sedan hela världen genom att komma tillbaka bägge gångerna.

Men det är väldigt annorlunda nu.

De ligger under med 3-0 och den enda gång någon kommit tillbaka från ett 0-3-underläge i en final var när Toronto Maple Leafs gjorde det mot Detroit Red Wings – 1942!

Dessutom är det verkligen inte Toronto modell 2021 de möter den här gången – och inte Vegas modell 2021 heller. Det är Tampa Bay Lightning modell 20201 och Tampa Bay Lightning har blivit så fruktansvärt bra på slutspelshockey att man nästan tvivlar på att de skulle förlora ens om de tvingades spela utan klubbor. 

I andra och tredje matchen i den pågående serien var Montreal långa stunder bättre laget på isen och borde definitivt ha vunnit åtminstone en av dem.

Men det hjälper inte att vara bättre när motståndarna har en målvakt svårare att få hål på än ett fartygsskrov preparerat för isbrytning runt Svalbard – och resten av laget är lika kyligt som januarinatten i samma Svalbard och straffar varenda ynka misstag obönhörligt.

När andra perioden började i den tredje ronden i Bell Centre kändes det som att Montreal hade allt momentum och skulle komma att hämta in 1-2-underläget från inledningsakten, men istället: Nikita Kucherov och Tyler Johnson utnyttjade just varsitt misstag och innan någon hunnit säga ”Nämen…” stod det 1-4.

Flyt?

Jo, Lightning har absolut studsarna med sig, men på den här nivån, i hockeyns allra största matcher, är sådant aldrig tillfälligheter – i synnerhet inte över längre tid. Man skapar sin egen tur, som en sådan som Henrik Zetterberg alltid brukade säga.

Man får väl, för spänningens, skull ändå hoppas att den klassiska Quebec-klubben kan vinna fjärde matchen natten till tisdag och undvika en förödmjukande ”sweep”, men att de ska kunna ta fyra raka mot detta Tampa – det ter sig i det närmaste omöjligt.

Lite snopet, det kan jag inte låta bli att tycka. Stanley Cup-finalen ska vara säsongens slutgiltiga kraftmätning – inte en serie ena parten bara plöjer rakt igenom.

Men naturligtvis: Tampa har inget att be om ursäkt för.

De är bäst och därför vinner de – kanske i fyra raka.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!