Blackhawks skräll – slog regerande mästarna

NEW YORK. Chicago Blackhawks är årets stora, positiva överraskning i NHL.

I natt visade de att de verkligen är ”på riktigt” genom att slå regerande mästarna.

– Vi spelade ingen vidare hockey. Men vi hittade ändå ett sätt att vinna och det är det bra lag gör, säger Sverige-bekante coachen Jeremy Colliton efter den 5-4-triumf som säkrades på straffar.

Ja, Minnesota Wild och Florida Panthers har också överträffat förväntningarna – liksom LA Kings. Men de två förstnämnda sågs ändå som potentiella slutspelskandidater innan säsongen startade – och de sistnämnda befinner sig fortfarande en bra bit under slutspelsstrecket i västra divisionen.

Chicago Blackhawks skulle vara ett bottenlag men jagar i toppen av Central med Tampa, Florida och Carolina, så de är tveklöst det stora skrällaget

Och som sagt: Den statusen befäste de med en 5-4-seger, efter straffavgörande, mot självaste Tampa Bay Lightning hemma i United Center i natt.

– Vi spelade ingen vidare hockey. Men vi hittade ändå ett sätt att vinna och det är det bra lag gör, säger förre Mora-tränaren Jeremy Colliton till nhl.com.

– Det gjorde Tampa igår natt. Då förtjänade vi att vinna och i natt gjorde dom det. Men vi höll i och överlevde. Det är mycket bra.

Svenske backen Adam Boqvist svarade för två assist för Hawks – och Victor Hedman hade en för Lightning.

Läs mer om vårens hockeyfester:

Allt om Hockey-VM 2021: Spelschema, tv-tider och datum
Stanley Cup 2021: Allt om slutspelet i NHL

En bra bit in i andra perioden låg San Jose under med 3-0 mot bittra rivalen Vegas, så att de till slut ändå fick ändå poäng – efter sen 4-4-kvittering av Kevin Labanc - får ses som en framgång.

På övertid kunde dock Max Pacioretty säkra segern åt de gyllene riddarna.

Erik Karlsson, som återigen såg vass ut, stod för två assist – och hans namne i Vegas, William, för en.

I Knights kasse gjorde Oskar Dansk – som är svensk… – säsongsdebut och stoppade 25 av 29 skott.

Nyss nämnda Minnesota fortsätter verkligen övertyga. I natt tvålade de till Arizona med 5-1 på bortaplan. Mats Zuccarello gjorde ett mål och spelade fram till ett och Jonas Brodin stod för framspelningen till ett annat.

Niklas Hjalmarsson hade assist på Coyotes tröstmål.

Anaheim lyckades kriga sig till en poäng mot Colorado i Denver, efter mål av Jakob Silfverberg och assist av Rickard Rakell. Men på övertid fick de ge sig. Då satte Valeri Nichuskin avgörande 3-2 för hemmalaget.

Övertid, och samma siffror, blev det mellan LA Kings och St. Louis. Men där var det gästerna som vann. Hjälte: Mike Hoffman.

Tobias Björnfot assisterade till ett av hemmamålen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!