Bert: ”Jag blev fruktansvärt besviken, så jävla besviken”

Av: Mattias Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: JOHAN BERNSTRÖM / BILDBYRÅN

HOCKEY

Bert Robertsson har varit fåordig efter att han fick sparken från Linköping.

Nu berättar den tidigare huvudcoachen om kulturskillnaderna från Skellefteå och Södertälje.

– Det var en väldigt tuff kravbild för mig som kom utifrån och i princip förväntades göra mirakel, säger Bert Robertsson till Hockeysverige.

Det var den 5 januari som Bert Robertsson, 46, fick sparken från Linköping efter dåliga resultat under säsongen.

Bert Robertsson blev inkallad till sportchefen Niklas ”Pajen” Persson och fick beskedet.

– Jag blev fruktansvärt besviken, så jävla besviken. Jag förstod att de var tvungna att göra någonting. De är ansvariga gentemot fans, sponsorer och resten av föreningen. Tabellplaceringen där och då gick inte att snacka bort, säger Bert Robertsson.

”Hard core arbetarstäder”

Efter åtta framgångsrika säsonger som coach i Skellefteå och en fostran i Södertälje som spelare blev det en omställning att komma till Linköping inför förra säsongen.

I Skellefteå upplevde han att det fanns en identitet i klubben och staden, som man kunde justera och återskapa utan att behöva ändra några stora grejer.

– Jag upplevde att jag var nästan en kille som kom in och bara fick observera och tala om vad som behövde korrigeras, vilket blev svårt. Jag tycker att det finns en gedigen hockeykultur i Linköping. Det finns många människor där som är väldigt kunniga och villiga att jobba väldigt hårt för föreningen. Samtidigt finns det en supporterkultur som är väldigt gedigen. Städerna är däremot lite olika. Skellefteå och Södertälje är ”hard core” arbetarstäder, vilket präglar den här mentaliteten. Linköping har en med akademisk prägel. Det tycker jag ändå speglar verksamheten i de olika föreningarna, säger Bert Robertsson.

Letar ny huvudcoach

Tiden i Linköping beskriver han som rörig både när det gäller ledarstaben och nyförvärv från andra ligor som inte hade koll på vad som krävdes i SHL.

Familjen har bott kvar i Västerbotten och 18-årige sonen Simon Robertsson är lovande forward i Skellefteå.

I Linköping har tidigare assisterande coacherna Johan Åkerman och Daniel Eriksson tagit över, med hjälp av Niclas Hävelid.

Linköping och sportchefen Niklas ”Pajen” Persson jagar en ny huvudcoach till nästa säsong.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!