Hockey

Hockeystjärna dömd efter dödsolyckan

Döms för vårdslöshet i trafik efter vansinnesfärden

avEric Tagesson, Patrik Brenning

De två bilarna körde i juni i år i 200 kilometer i timmen på Nynäsvägen, söder om Stockholm, när en av förarna kraschade och avled av sina skador.

Nu döms föraren av den andra bilen, en svensk hockeyspelare som är proffs utomlands, för vårdslöshet i trafik till 30 dagsböter.

1 av 3 | Foto: Per-Olof Sännås

”Du har i väsentlig mån brustit i den omsorg och varsamhet som till förekommande av trafikolycka betingats av omständigheterna genom att dels framföra personbil i en väsentlig hastighet än högsta tillåtna hastighet, dels göra en trafikfarlig omkörning i en alltför hög hastighet”, står att läsa i strafföreläggandet från Södertörns åklagarkammare.

”Gick så himla fort”

Hockeyspelaren erkänner genom strafföreläggandet att han vid olyckstillfället i juni körde i 150 kilometer i timmen. Enligt förundersökningen, där hockeyspelaren motiverade sin hastighet med att han ”bara ville komma hem till sin hund” beräknades hastigheten ha varit 247-259 km/h.

Det var när en kvinna framför hockeyspelaren och hans kamrat i en annan bil skulle påbörja en omkörning i vänsterfilen som olyckan var framme.

– Jag tror inte att hon såg att det gick så himla fort. Den första bilen hinner precis passera henne medan den andra kör in i henne, berättade Ulf Janzen, stationsbefäl efter olyckan, för Sportbladet.

Voltade av vägen

Den ena bilen voltade av vägen, och ut på Fors golfbana. Föraren, en man i 20-årsåldern, dog av sina skador, och en passagerare i bilen fick allvarliga skador. Den kvinnliga föraren fördes till sjukhus med lindriga skador.

Hockeyspelaren döms nu för vårdslöhet i trafik till 30 dagsböter á 50 kronor. Det låga beloppet beror på att dagsböterna beräknas efter den taxerade inkomsten i Sverige.

”Du begick gärningen med uppsåt eller av oaktsamhet”, står att läsa i strafföreläggandet.

Sportbladet har tidigare varit i kontakt med hockeyspelaren, som också var barndomsvän med den avlidne mannen, som då avböjde att kommentera.