Mats Wennerholm

Wennerholm: Tryck upp ett frimärke på Lundqvist

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

KÖLN. Sverige är världsmästare i ishockey efter en ny klassisk rysare mot Kanada.

Det är bara att trycka upp ett nytt frimärke efter straffdramat i Köln.

På Henrik Lundqvist, 35.

Vad passar bättre än Kungen av Köln.

Kung Henrik påhoppad av William Nylander efter att guldet säkrats.
Kung Henrik påhoppad av William Nylander efter att guldet säkrats.

Vilken underbar bild det var när Henrik Lundqvist lyfte armarna mot skyn efter att ha räddat sin fjärde raka straff.

Som gjord för ett nytt frimärke.

Eller när William Nylander fullkomligt rammar honom i skär och ungdomlig glädje. Det kanske blir ett ännu bättre frimärke.

Det var i alla fall det perfekta slutet på den här VM-turneringen, där Henke fick vinna det där VM-guldet ihop med tvillingbrorsan och lagkaptenen Joel som han kom hit för att göra. Jag är övertygad om att det kom en tår när han fick se Joel lyfta VM-bucklan och skriva in sig i den exklusiva skara av svenska hockeyspelare som tagit tre VM-guld. Han är den fjärde någonsin efter Sven Tumba, Mats Sundin och Jonas Bergqvist.

Coachade sönder Kanada

Och lika kul var att Nicklas Bäckström fick avgöra straffläggningen, då han pricksköt Sveriges första straffmål och satte press på kanadensarna. Bäckis som också var här för att ta revansch för OS i Sotji, där han stängdes av timmarna före OS-finalen mot samma Kanada.

Jag tyckte Sverige vann helt rättvist. Rikard Grönborg coachade sönder denna den största av hockeynationer.

Henrik Lundqvist var den avgörande faktorn i andra perioden och i straffläggningen. Där räddade han VM-guldet till Sverige.

Och jag tycker att William Nylander var bäst på isen, trots att han brände sin straff och inte fick några poäng alls den här kvällen. Men som han skapade, som han lekte med kanadensarna emellanåt. Här har en ny svensk stjärna fötts. En blivande superstjärna. Han bevisade det jag skrev redan innan han klev in i VM - han kan nå samma höjder som Sudden och Foppa. Att han blev turneringens MVP förvånar mig inte ett dugg.

Det blir inte större

Men jag skulle kunna hylla hela det här svenska laget. Det har tagit tillbaka Sverige till världstoppen, de har skrivit historia och de växte hela den här turneringen. De kom nitton NHL-spelare till VM och de växte till ett lag. Det gick inte att ta miste på den sanna glädjen när de samlades runt VM-bucklan. När de till slut gjorde sin bästa match så var det i finalen. När det betydde som mest.

Det här var det tionde svenska VM-guldet genom tiderna och det åker direkt upp på förstaplatsen på min lista över de största.

En självklar nummer ett.

Det blir inte större än att slå Kanada i en VM-final.

Det skulle vara att slå dem i en OS-final i så fall och alla vet hur historiskt OS-guldet i Lillehammer har blivit efter Foppas berömda straffmål och rysarfinalen mot Kanada. Det som blev frimärke och som nu borde få sällskap av ett med Kung Henrik.

Men den här VM-finalen kommer att gå till samma svenska hockeyhistoria.

Det är en match jag aldrig kommer att glömma.

Dramatiken, svängningarna, filmningarna, ilskan, slarvet och sedan det så lyckliga slutet.

Blir inte bättre - blir inte större

Det blir inte bättre än så här.

Det blir inte större än så här.

När slutet kom satt jag och tittade ner på svenskarna på isen, på den enorma glädjen, på tvillingarna Joel och Henrik Lundqvist som föll i varandras armar efter Nylanders mangling, precis som Henrik och Daniel Sedin gjorde efter finalsegern mot Schweiz i Globen 2013.

Jag vet inte vilket tecken Rikard Grönborg är född i, men jag skulle gissa på tvillingarnas.

Det här var andra VM-guldet för honom med tvillingar på isen och vore jag honom skulle jag leta efter ett par nya till OS i Sydkorea i vinter.

Han får väl hoppas att Pathrik och Ponthus Westerholm tar ett kliv till i Frölunda i vinter. Pathrik har ju redan spelat i landslaget.

Jag är glad för Rikard Grönborgs skull, som äntligen fick vinna ett VM-guld som huvudcoach. Han har förlorat två finaler som huvudansvarig för J18-landslaget tidigare och en med J20.

Han har fått ta många smällar och jag har väl varit orsaken till en del.

Men den här dagen bugar jag ödmjukt inför Grönborgs hockeykunnande.

Skriv din hälsning till guldhjältarna

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!