Nashvilles väg: Göra som mot ankorna

Bjurman: Det här kan bli en snabb historia

Foto: AP TT / NTB SCANPIX
HOCKEY

PITTSBURGH. Det räcker inte att spela sin bästa hockey – man måste, som klyschan mycket riktigt gör gällande, hitta sätt att vinna. 

Nashville Predators-fansen får hoppas att deras hjältar lärde sig det i går natt.

Annars kan det bli en mycket kortvarig Stanley Cup-final.

Det var ju så det artade sig i Nashville Predators allra för­sta Stanley Cup-final i PPG Paints Arena.

Bortsett från tio ­minuter under första perioden och slutklämmen i sista var de bästa laget på isen, spelade tidvis alldeles förträffligt och hade mot en mer ordinär motståndare vunnit lätt. 

Men Pittsburgh Penguins behövde inte mer än de där korta sekvenserna för att säkra en seger.

Det är just därför de är mästare och har chansen att som första lag på två dec­ennier bli det för
andra året i rad.

Likt Chicago Blackhawks och LA Kings under deras respektive peak-säsonger vet de hur man vinner
stora playoff-matcher oavsett vad dom händer.

37 minuter utan skott

De har den killer-­instinkten, den förmågan att höja sig i exakt rätt ögonblick, den ­kapaciteten att, likt småländska fattigbönder på 1800-talet,  skörda mer än vad som borde vara möjligt på den futtiga lilla jordmån de ibland ges. 

Foto: Getty

Predators – som såg till att pingvinerna inte avlossade ett skott på mål under 37 minuter, en aldrig tidigare registrerad tidspann! – väljer, förstås,  att se det som positivt att de trots allt dominerade mot en så förstklassig motståndare, men en lika sann analys är ju att det kan vara förödande att låta en så fet chans att vinna gå till spillo.

Dödande slag

För det blir ju garan­terat inte lättare när pingvinerna dessutom börjar spela bra och det kommer de garanterat göra; chansen att predatorerna ska kunna hindra offensiva häxmästare som Sidney Crosby, Evgeni Malkin och Phil Kessel från att ­avlossa ett enda skott på två perioder är inte större än att någon hindrar Taylor Swift från att rada upp hits hemma i Nashville. 

Så vad göra?

Well, de får ösa ur egen brunn, för att nu etablera ett nytt ordstäv. 

Det Pittsburgh gjorde mot dem i första finalen gjorde ju Predators faktiskt mot Anaheim-ankorna i sista konferensfinalen.

Då var de helt utspelade i två perio­der, men vann i alla fall – tack vare samma förmåga att sätta in dödande slag i rätt ögonblick.

Det behöver de göra nu ­också, bara ännu mer – för de spelar de största hockeymatcher som överhuvudtaget finns och de gör det mot ett lag som vet allt om hur man gör för att lyckas i sådana matcher.

Eljest tar finaläven­tyret slut snabbare än det tar en djupfryst catfish att tina.

Andra finalmatchen startar 02.00 och sänds i Viasat hockey

ARTIKELN HANDLAR OM