Tre Kronors löfte till fansen

avTomas Ros

HOCKEY

KÖLN. Det finns ett speciellt band mellan Tre Kronor och den gula svenskväggen i Köln.

En kärleksförklaring från laget.

– Vi ska göra vårt jobb, det lovar jag. Sedan får fansen fortsätta med sin grej och sjunga de sista verserna på nationalsången. Det blir en bra och trevlig tradition, säger backbjässen Victor Hedman.

1 av 3 | Foto: JIMMY WIXTRÖM / AFTONBLADET

Vi har en invasion av svenska fans till Tyskland och Köln för Ishockey-VM 2017.

Fansen bar fram laget mot Tyskland och som pricken över i:et avslutades allt med att fansen sjöng de två sista verserna av "Du gamla, du fria", Sveriges nationalsång, i tyskarnas hemmaborg.

Det var svårt att vara svensk, och inte få gåshud, i Lanxess Arena på lördagskvällen.

Nu är det ny match.

Mot USA på måndagskvällen.

Nya förutsättningar, men en sak är densamma.

Svenskväggen, den gula, i Lanxess kommer bära fram Tre Kronor.

Vill göra en deal med fansen

– Vi har lite svårt att uppskatta hur många svenskar det är i Köln. Vi har cirka 1000 personer som köpt biljetter via förbundet eller våra resepartners, men väldigt många har tagit sig ned på egen hand till Köln. Det tycker vi är jättekul. Vi har också skapat ett fanzone för att förhöja upplevelsen för fansen i Köln, säger Anna Nordqvist, marknads- och kommunikationschef på Svenska Ishockeyförbundet.

Foto: Jimmy Wixtröm / Aftonbladet
Victor Hedman

För Tre Kronor är det är en liten nyordning. Man är inte bortskämda med att ha massvis med fans på läktaren. Kanske för att VM gått i Ryssland och Vitryssland i två av de tre senare åren och att de länderna kanske inte varit alltför attraktiva för svenska fansen att resa till.

Tre Kronor är lyriska, och tacksamma, över stödet.

Och vill göra en deal med fansen.

En kreativ och kärleksfull sådan.

”En bra trend och tradition”

– Vi är så tacksamma för alla fans som tagit sig ned till Tyskland. Vi uppskattar det verkligen. Var vi än är i staden så är det gula tröjor överallt. Och när vi åker bussen till hallen så ser vi svenskar överallt. Värmde enormt, säger Victor Hedman och visar stoltheten i hela ansiktet.

Nu lovar Hedman att vinna matchen – om de svenska fansen fortsätter sjunga nationalsången i Lanxess.

– Ja, vi ska göra vårt. Sedan får fansen fortsätta med att sjunga hela nationalsången. Det känns som att det blivit en bra trend och tradition, säger Hedman.

Guide: Hockey-VM, spelschema och matcher

ARTIKELN HANDLAR OM