”Jag måste bevisa att jag kan vinna”

Johan Garpenlöv om nya tränaruppdraget

Johan Garpenlöv är tillbaka i Djurgården.

Efter en oönskad säsongsstart ska han styra Stockholmsklubben i rätt riktning – och kraven är höga.

– Jag måste bevisa att jag kan vinna, säger 54-åringen.

Johan Garpenlöv är ny huvudtränare i Djurgården.

Efter en oönskad säsongsstart valde klubben att under måndagen sparka Joakim Fagervall. Nu ska Garpenlöv vända på skutan och sätta sin prägel på Stockholmslaget.

Under onsdagen hade 54-åringen sin första träning på Hovet.

– Det är inte jättestora skillnader. Om du tittar på alla lag så spelar man ungefär lika, det är någon detalj som skiljer. När man ser nästa match kommer man inte se: oj vad de har förändrat mycket. Det är inte så det funkar riktigt, säger Garpenlöv.

”Det blir fel – jättekonstigt”

Efter inledningen av säsongen har Djurgården kritiserats för att inte ha en tydlig spelidé och att grundspelet inte fungerat.

– Jag har fått höra att folk tycker och tänker det, men det är klart alla har det som spelar i hockeyallsvenskan och SHL. Sen så kuggar det inte i på rätt sätt och det kan se lite konstigt ut. Men det blir jättekonstigt att prata om det när de ligger två, trea i tabellen.

Det råder ändå ingen tvekan om att Djurgården inte är nöjda med resultatet hittills.

– Nu valde Djurgården att göra det här och jag valde att tacka ja. Jag får försöka sätta min prägel på det här och få dem att spela så som jag vill.

Panelen: Det kan Johan Garpenlöv göra för Djurgården

Johan Garpenlöv
Johan Garpenlöv

”Måste bevisa att jag kan vinna”

Garpenlöv kommer från rollen som förbundskapten som han lämnade i maj. Sejouren var tung, stökades till av en pandemi och resultaten uteblev. I fjol slutade Sverige fyra i OS och i VM åkte man ut i kvartsfinalen. Året innan, i Riga, missade svenskarna slutspel i en VM-turnering för första gången i modern tid.

– Jag kan inte påverka vad folk tycker och tänker. Så länge man inte har vunnit något så har de rätt. Jag måste bevisa att jag kan vinna, men om man inte ger sig in och försöker så är det svårt att vinna. Det är klart att man vill ta guld varje gång, men det funkar inte så, säger han.

Nu är han tillbaka i ett klubblag för första gången sedan 2005.

– För mig är det inte någon jättestor skillnad. Den stora skillnaden är att nu gör man det varje dag och det är bara bra. Det man håller på med i landslagen är två träningar och sen ska man leverera och när man inte gör det så är man dålig, säger Garpenlöv.

Johan Garpenlöv
Johan Garpenlöv

”Det funkar inte så”

Djurgården kommer från en tyngre trend. Fram till tisdagens storseger mot Mora hade laget bara tagit fyra poäng på de fem senaste matcherna. Med en stjärnfylld trupp är det högt ställda krav på Stockholmslaget.

– Man tror oftast att man ska gå in och dominera i hockeyallsvenskan eller att en NHL-spelare ska kunna gå in och dribbla av alla och göra mål. Det är inte så det fungerar. Det är för taktiskt skickliga spelare i ligan.

Målet är dock tydligt för Djurgården – att ta sig tillbaka till SHL igen.

– Jag tycker vi är ett lag som kan gå till SHL, jag tycker Modo ser bra ut och Björklöven ser bra ut. Det finns en tre, fyra, fem lag som kan göra den typen av resa och vi är ett av lagen, absolut.

För klubbikonen innebär det nya uppdraget också att han kommit hem igen. Efter 17 år på annan ort.

– Jag kan de här lokalerna, gångarna och omklädningsrummen. Många av de jag har jobbat med tidigare finns kvar. Det känns jättebra, avslutar han.

Johan Garpenlöv
Johan Garpenlöv
Johan Garpenlöv
Johan Garpenlöv

Köp dina rosa och blågula prylar i Sportbladet Shop här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!