”Svårt att veta vad barnen varit på”

Svenska ishockeyförbundet om select-verksamheten: Finns företag som är ute och plockar åttaåringar

Stockholms ishockeyförbund vill att svensk ishockey ser över reglerna för select-verksamhet.

Svenska ishockeyförbundet säger att de redan följer utvecklingen av den parallella ishockeyn och uttrycker oro för dess konsekvenser.

– Det här är något vi inte bara måste reagera på utan också hitta ett sätt att agera på, säger Anders Wahlström, barn- och ungdomsansvarig på Svenska ishockeyförbundet.

Stockholms ishockeyförbund föreslår i en motion till Svenska ishockeyförbundets årsmöte den 15 juni att svensk hockey ser över reglerna för den så kallade select-verksamheten. Detta då det regionala förbundet upplever att de externa företagen som erbjuder läger och cuper utanför ordinarie säsong driver upp kostnaderna för idrotten.

”Är en sanning som sprider sig”

Svenska ishockeyförbundet känner igen beskrivningen.

– Vi upplever att det är svårt för föräldrar att stå emot. Killarna och tjejerna vill ju så klart åka men det drar upp kostnaderna och alla har inte råd. Det sista vi behöver är en dyrare verksamhet, säger Anders Wahlström, barn- och ungdomsansvarig på Svenska ishockeyförbundet och fortsätter:

– Jag hörde nyligen om några som varit iväg till Riga för 12 000 kronor. De var tio år. Jag tror också att det är en sanning som sprider sig därute att du inte har en chans att bli bra om du inte är med på det här. Det är inget vi köper utan det räcker gott och väl med föreningsishockeyn i organiserad form men man luras att tro att select-verksamheten kommer lösa allt med individuella tränare och massa saker.

Anders Wahlström.
Anders Wahlström.

En kort genomgång på nätet visar olika företag som erbjuder allt från resor till turneringar i Lettland, Finland och Kanada till träningsläger och andra aktörer som mer liknar föreningar med lag, matchtröjor och souvenirbutik.

– Det finns de som är ute och plockar åttaåringar och de klär sig gärna i gul och blått för att skicka signaler om svensk hockey. Så ibland är det svårt för föräldrarna att veta vad barnen egentligen varit iväg på. Jag tycker att vi har nog med utmaningar ändå utan att det här ska komma in och spä på det.

”Är direkt skadligt i unga år”

Wahlström säger att hans upplevelse är att verksamheten också bara ökar i omfattning.

– Det har kommit som en marknad som är svår att bromsa och den riskerar också att bli självuppfyllande för till slut har ju alla varit på det som har möjlighet och då blir det facit när de som organiserar dem kan säga att ”kolla, han var ju här så då måste du också åka”. Det spär på, säger Anders Wahlström.

– Det här är något vi inte bara måste reagera på utan också hitta ett sätt att agera på. Men vi vet att det inte går att förbjuda så det handlar om upplysning och att bättre förklara för föräldrarna varför de inte ska ha en övertro på det här. Jag ser inget problem i att åka på en eller två hockeyskolor för att det är kul men barnen måste vara lediga också så lägg inte era sista pengar på det här.

Varför inte?

– För att det driver på en året-runt-hets som är direkt skadligt i unga år både mentalt och fysiskt. Det är det viktigaste perspektivet.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!