Klubbprofilerna om stormen kring Modo

”Nog lika bra att han packar ihop”

Av: Anton Johansson, Per Bjurman

Publicerad:
Foto: Erik Mårtensson / TT / TT NYHETSBYRÅN

Det blåser hårda vindar i Modo.

Flera tongivande spelare har lämnat och tränaren Björn Hellkvist har sagt att det skulle vara ”kittlande” att ta över Leksand.

– Jag kan väl säga att om man har ett kontrakt så ska man väl försöka fullfölja det, såvida man inte blir sparkad då, säger Henrik Sedin, 39.

Björn Hellkvist har varit öppen med att han är intresserad av att ta över Leksand sedan SHL-klubben kontaktade Modos tränare.

– Klart att Leksand är kittlande. Det var kittlande tidigare och är inte mindre kittlande nu. Men det måste lösa sig för alla parter. Jag hoppas att det gör det och jag ser Leksand som en ny och härlig utmaning. Men vill poängtera att det är upp till Leksand och Modo att komma överens, sade Hellkvist till Sportbladet.

Hellkvists uttalande har rört upp känslor i Örnsköldsvik och Sportbladet frågade några klubbprofiler vad de känner.

– Det är svårt att ha en åsikt i tränarfrågan när man inte har alla fakta och vet hur människor resonerat, säger förre NHL-stjärnan Henrik Sedin och fortsätter:

– Men jag kan väl säga att om man har ett kontrakt så ska man väl försöka fullfölja det, såvida man inte blir sparkad då. Det tycker jag.

Foto: JASON FRANSON / TT NYHETSBYRÅN
Henrik Sedin.

”Tror inte han kommer vara kvar”

Victor Hedman, 29, följer situationen från sitt hem i Tampa Bay.

– Jag har förstås mina åsikter och tankar, men överlåter åt Modo, Leksand och Björn själv att uttala sig i just det ämnet, säger han.

Modo-ikonen Magnus Wernblom, 47:

– Det är väl en märklig historia alltihop som har hänt i det här fallet. Jag vet inte, jag tror inte att han kommer att vara kvar om man säger så. Nog lika bra att han packar ihop. Jag tror inte att han kan vara kvar i Övik. Men det är väl det han har velat hela tiden, annars hade han inte gjort så. Han har väl spelat det ganska smart, säger han.

Han kan inte vara kvar på grund av det han har sagt?

– Ja, det blir ju konstigt på något vis. Det måste man ju ändå säga.

Foto: JONAS LJUNGDAHL / BILDBYRÅN
Victor Hedman.

Hedman är optimist

Utöver Hellkvist-gate så har Modo drabbats av en rejäl spelarflykt. Jonathan Johnson, Adam Tambellini och Mattias Norlinder – för att nämna några – har lämnat klubben.

– Sett till vad som händer i världen just nu är hockey ganska litet, men det är klart att det är tråkigt att det blivit som det blivit för Modo. De har ju förlorat nästan hela laget. Det är tufft, säger Henrik Sedin.

– Rent allmänt kan jag ju säga att det varit tungt att se vad som hänt. Modo är min klubb och det är inte roligt att sitta här och se halva laget försvinna. Men så blir det när man är så bra som de varit den här säsongen, går man inte upp blir det väldigt svårt att behålla de mest framstående spelarna, säger Victor Hedman.

Han fortsätter:

– Samtidigt tycker ändå jag de gjort bra signingar nu på slutet. Som modoit är man optimist och jag tror de kommer bygga något bra igen där hemma.

Foto: Jonas Forsberg/Aftonbladet/TT / TT NYHETSBYRÅN
Magnus Wernblom.

”Osannolikt”

Även Magnus Wernblom och förre storspelaren och tidigare styrelsemedlemmen Anders Hedberg, 69, anser, precis som Hedman, att det är naturligt att Modo har tappat en hel del spelare – med tanke på lagets säsong.

– Det är inte roligt att tappa så många spelare men samtidigt är det så spelreglerna ser ut nu, säger Wernblom.

Kan Modo bygga ett lika slagkraftigt lag som förra säsongen?

– Ja, de har väl ingen skillnad på budget sedan tidigare. De har en av de största budgetarna i allsvenskan så det borde de väl kunna göra. Om andra allsvenska lag kan så borde de kunna göra det, säger Wernblom.

Hedberg är dock inte lika optimistisk.

– De hade varit tillsammans länge och Björn hade varit där i tre år. De hade liksom fått ihop ett lag tillsammans med tränarna. Att till november, december spotta ut ett lag med samma kontinuitet och talang är osannolikt. Jag har en förhoppning om det, men det känns osannolikt. Sen har Modo det ekonomiskt bättre än många andra i hockeyallsvenskan, kanske den bästa, och det hjälper ju till med rekryteringen, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE