Raderade länken och videon efter frågorna

Efter Sportbladets granskning: Förbundet förnekar intressekonflikt

Svenska ishockeyförbundet och Sweden Hockey Institute vill hävda att det saknas kopplingar mellan respektive verksamheter.

Trots att SHI publicerat reklam för sina läger direkt från hockey-VM och förbundet länkat till SHI:s verksamhet från sin hemsida förnekar förbundets generalsekreterare Tommy Boustedt alla kopplingar och eventuella intressekonflikter.

”Jag kan förstå att den diskussionen finns, däremot ser jag egentligen inget fog i den”, skriver Boustedt i ett mejl till Sportbladet.

Sportbladet granskar just nu den svenska ungdomsishockeyn under rubriken #Utgallrad. I en del av granskningen varnade Svenska ishockeyförbundets barn- och ungdomsansvarig Anders Wahlström för att den allt mer utbredda sidoverksamheten med läger och turneringar riskerar att ytterligare driva upp kostnaderna inom sporten.

Sportbladet skrev den 14 juni sedan om företaget Sweden Hockey Institute (SHI) som erbjuder individuell träning, föreningsrådgivning, läger och en variant av ligaspel för ishockeyspelare från tio år och uppåt. Bakom bolaget står bland annat Stefan Ladhe och Thomas Magnusson som vid sidan av verksamheten är anställda av Svenska ishockeyförbundet.

”Kan förstå att diskussionen finns”

Ladhe är heltidsanställd som kommunikatör samt instruktör och Magnusson är ansvarig för förbundets målvaktsutbildning och utveckling samtidigt som de båda säljer tjänster genom SHI. En oacceptabel intressekonflikt menar flera meriterade ishockeytränare som Sportbladet talat med.

Tränarna, som alla vill vara anonyma, varnar för att såväl spelare som ledare som deltagit i Sweden Hockey Institutes verksamhet medvetet eller omedvetet kan favoriseras i uttagningar till de olika landslagen.

Svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt säger sig förstå diskussionen men menar själv att situationen inte innebär någon intressekonflikt. Det skriver Boustedt i de mejlsvar han ger efter att Sportbladet sökt honom på telefon sedan den 12 juni.

”Jag kan förstå att den diskussionen finns, däremot ser jag egentligen inget fog i den. Vi har i våra landslag istället oftare tagit in personer som kommer från ishockeyföreningar runt om i landet. Om vi som exempel tar Thomas Montén som är förbundskapten för Juniorkronorna så var han i Linköping och Timrå innan. Det betyder inte att Linköpings eller Timrås spelare har större chans att ta plats i Juniorkronorna än spelare från t.ex. Djurgården eller Växjö.”

Kan du se att det blir en skillnad eftersom det här rör sig om en kommersiell verksamhet. Att spelare eller föräldrar därmed kan känna sig pressade att köpa tjänster av ett specifikt företag för att få eventuella fördelar i landslagsuttagningar?

”Eftersom det du frågar efter kopplar till landslagen är det viktigt att se hur vår utvecklingsmodell för spelare ser ut. Låt mig därför beskriva hur vi arbetar för att både identifiera, förädla och vidareutveckla spelare. Det finns ett väl genomarbetat och utvecklat system för att ta till vara och utveckla spelare i en bred bemärkelse och som en del i det ligger det testa olika spelare över tid. Det betyder att vi t.ex. inledningsvis genom de regionala utvecklingscamper vi arrangerar fångar upp många spelare som får chansen att vara med och ta del av vad som krävs att bli elitspelare. Några av dem är spelare som vi sedan får möjlighet att följa ännu mer vid våra s.k. russinläger och andra typer av relativt breda samlingar i komplement med att vi så klart löpande också ser många spelare i sin hemmiljö. Det menar vi borgar för att oron att det är bara vissa spelare som får chansen ska minska. Vi ser också att fler spelare i Tre Kronor är spelare som gått en lite längre väg än den vanliga. Det betyder att om viljan finns, att man tycker att det är roligt och förstås att man fortsätter att träna så kan möjligheten komma lite senare.”

Svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt.
Svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt.

Raderat länken och videon

Tommy Boustedt välkomnar externa företag som bedriver ishockeyverksamhet så länge de följer förbundets värderingar och alla får möjlighet att vara med.

Hur ser du på att den kompetensutveckling och status ni ger Lahde och Magnusson i form av deras anställningar på förbundet kan ge dem konkurrensfördelar med andra på den marknaden?

”Det finns ingen sådan koppling mellan deras anställningar på SIF och det företag de har en relation till.”

Det har dock funnits en länk på förbundets hemsida till SHI:s verksamhet. Den bekräftar Boustedt nu ha tagits bort.

Under pågående ishockey-VM publicerade Sweden Hockey Institute också en video på sitt Instagram där Tre Kronor-spelaren John Klingberg gjorde reklam för SHI:s verksamhet i landslagströja och på en VM-rink. Videon publicerades den 23 maj, samma dag som Tre Kronor mötte Finland.

”Rent allmänt får inte Tre Kronors spelare användas i kommersiella sammanhang där de kopplas just till Tre Kronor av företag som inte har en associationsrätt eller är partners till oss”, skriver Boustedt om videon.

Efter att Sportbladet frågat Tommy Boustedt om videon har den raderats från kontot.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!