Ishockey

Profiler saknas i nya kaptenens första trupp

Av: 

TT

HOCKEY

Damkronornas nya förbundskapten Ulf Lundberg har tagit ut sin första trupp till ett läger i Skövde om tre veckor.

Flera profiler, som fanns med när det svenska damlandslaget åkte ur A-VM förra året, saknas.

Den 11 mars deklarerade Världshälsorganisationen (WHO) covid-19 som en pandemi. Samma dag blev det klart att Ulf Lundberg skulle ersätta Ylva Martinsen som förbundskapten för Damkronorna.

Grundtanken var att det svenska damlandslaget i ishockey nu i augusti skulle ha spelat en fyrnationsturnering i Ryssland, som inledning av säsongen 2020–2021. Men coronavirusets globala spridning gör ett genomförande omöjligt.

I stället samlar Lundberg, och nya assisterande förbundskaptenen Andreas Spångberg, 22 spelare för läger och internmatcher mot U18-landslaget i Skövde om tre veckor, 26–30 augusti.

VM-fiasko i fjol

Jämfört med det lag som stod för ett fiasko vid VM i Finland i april i fjol och åkte ur A-gruppen är det stor skillnad på truppen. Av skilda orsaker.

Fanny Rask har avslutat karriären och Pernilla Winberg drabbades i oktober av karriärens fjärde hjärnskakning och håller fortfarande på att återhämta sig. Att Luleåtrion Emma Nordin, Johanna Fällman och Johanna Olofsson saknas är mer oväntat och anledningen är inte helt klar.

– Just nu är ju Fällman, tillsammans med Emma Nordin, instruktörer på Luleås tjejcamp så de har fullt upp, säger förbundskaptenen Ulf Lundberg till SVT.

Ingen har sagt nej

Han säger att Brynäs Erika Grahm, som är spelande sportchef i Gävlelaget, behöver prioritera sitt jobb och att ingen landslagsaktuell spelare har tackat nej.

– Det är tvärtom. Helt ärligt. De är oerhört positiva, och det har glatt mig mycket. Det var ju så klart en av de första frågorna till alla spelarna som jag ringde: Om suget och motivationen fanns, men jag har mötts av en oerhörd hunger och energi.

Rättad: I en tidigare version av den här texten angavs felaktig uppgift kring Erika Grahms landslagskarriär.

ANNONS

Hockey-VM dominerar dagens Powerplay. Hur sitter dina tecken? Syna kupongen och gå för åtta rätt!

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Powerplay

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ishockey

Damkronorna