Bättre än någonsin: ”Det får ni avgöra”

HOCKEY

NEW YORK. Han producerade tre nya poäng i natt, har bärgat sammanlagt 21 sedan nyår och ligger på delad sjätteplats i poängligan.  

Frågan är om Nicklas Bäckström någonsin varit bättre. 

– Mja, det får ni journalister avgöra. Men coacherna har skalat av lite istid och därför känner jag mig ovanligt pigg just nu, säger han till Sportbladet efter 5–3-segern över Boston.

Foto: TT

Nej, man ska inte förvänta sig att ”Bäckis” tar till grövre kraftuttryck än så om sina egna insatser.

Att få den 29-årige gästriken att lovorda sig själv är svårare än att hitta en kopp kaffe i Gävle som inte har sitt ursprung på det lokala rosteriet på Alderholmen.

Men siffrorna talar för sitt tydliga språk.

Han har på de senaste 14 matcherna gjort fem mål och spelat fram till 16, vilket ger ett poängsnitt på 1.5 poäng.

Med de noteringarna leder han svenska poängligan med åtta poängs marginal. Han är också delad sexa i den sammanlagda poängligan – och skuggar Connor McDavid i toppen av assistditon.

”Känner mig ovanligt pigg”

Så frågan om Washingtons förstecenter någonsin varit bättre är befogad.

– Det har känts bra hela säsongen och det har blivit den del poäng på slutet. Men hela laget spelar bra och gör mycket mål och det underlättar ju, säger han på telefon från den amerikanska huvudstaden.

– Om jag varit bättre eller inte får ni journalister avgöra. Vad jag kan säga är att coacherna skalat av lite istid för alla och jag tror det hjälper. Jag känner mig ovanligt pigg just nu.

Kanske är det därför målen l Herr Bäckström ligger bakom ofta är så snygga också.

Mot Boston i natt slog han till exempel en utsökt lobbpassning över två motståndarklubbor till en fri T.J Oshie innan 1–0-målet i början av första perioden.

– Ja, jag fick till en liten flippmacka där. Men, tja, Oshie ville ha pucken och jag hittade en öppning mellan Bruins-spelarna och så var det med det.

Lite senare högg han själv in en retur Tuukka Rask släppte rakt ut i slottet och i ett powerplay mittperioden var han med i förarbetet till ett Alex Ovetjkin-mål också.

”Ser lovande ut”

Till slut vann serieledarna med 5–3.

– Det var en stark insats från vår sida, vi hade bra fart och mycket energi, särskilt med tanke på att det var andra matchen på ett dygn. De fick lite luft under vingarna efter två raka powerplay i slutet av första och början av andra, men sedan tycker jag vi tog över, konstaterar ”Bäckis”.

– Det ser överhuvudtaget lovande ut. Vi spelar bra. Det är bara att försöka fortsätta på samma sätt.

Well, om han själv fortsätter likadant blir det definitivt en rolig vår i Washington.

ARTIKELN HANDLAR OM