Landeskog visade vägen med mål och jättetackling

NEW YORK. Gabriel Landeskog inledde NHL-säsongen som det anstår kaptenen i ett lag på jakt efter Stanley Cup.

Han gjorde ett mål, han assisterade till ett annat och tacklade motståndare så det skvätte om det.

– Det är klart att vi vill vinna Stanley Cup, men man får inget gratis i den här ligan. Först måste man etablera sig som topplag i grundserien på nytt, säger han till Sportbladet efter 4-2-segern i premiären mot Chicago.

Den försvann lite gåtfullt under de sista slutspelsmatcherna mot Vegas i somras, men lagom till nattens grundseriepremiär mot Chicago i Denver var den monstruösa samtidsversionen av Colorado Avalanche tillbaka igen.

I alla fall i den första perioden. Då slog det gnistor om Gabriel Landeskog, Mikko Rantanen, Cale Makar och de andra – och innan han ens hunnit vänja sig vid att han numer är Blackhawks-keeper hade Marc-Andre Fleury tvingats hämta tre puckar i sin kasse.

– Ja, i första var vi bra. Då spelade vi med fart och aggressivitet. Och så fick vi utdelning, det underlättar, säger Landeskog på telefon från hemstaden.

– Sedan vet jag inte, det var väl inte så värst bra. Men vi vann och det är det viktiga.

Den 28-årige kaptenen var själv, i Covid-drabbade superstjärnan Nathan MacKinnons frånvaro, den som anförde den inledande attacken och gjorde både mål och spelade fram till ett.

– Målet var inte inte precis märkvärdigt, jag stod framför mål och fick pucken på skridskon och den gick in. Men de målen räknas de också, och det är klart att det är skönt att få bidra på en gång.


STOR RANKNING: 50 bästa spelarna i NHL

Målet: Stanley Cup

”Gabbe” hymlar inte heller med att han har ögonen på det det ultimata slutmålet redan från start.

– Det är klart vi vill vinna Stanley Cup, vi har varit nära några år och liksom fått blodad tand, fortsätter han.

– Men man får inget gratis i den här ligan. Först måste man etablera sig som topplag i grundserien på nytt.

Landeskog sänkte Chicago-spelare i natt.
Landeskog sänkte Chicago-spelare i natt.

Det gör man bland annat med fysiskt spel och även på den punkten excellerade kaptenen i natt. Han tacklades så flisorna rök – och blev i slutet utvisad för boarding efter ha sänkt unge Kirby Dach med en särskilt oöm propp.

– Det går fort där ute och det blev lite olyckligt, han hann tappa balansen och befann sig på ett knä när jag fullföljde tacklingen. Det var skönt att se att han inte blev skadad, kommenterar han.

Andre Burakovsky noterades för en assist i matchen.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!