”Såg att det fanns en överrepresentation”

Import-spelare i SHL har straffats mycket oftare för huvudtackling

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Drygt hundra huvudtacklingar i SHL har straffats av disciplinnämnden sedan 2013. Och utländska spelare är kraftigt överrepresenterade. 

Sportbladets granskning visar att över 40 procent av de straffade är import-spelare.

– Vi såg själva att det fanns en överrepresentation och har vidtagit några viktiga åtgärder, säger SHL:s sportchef Johan Hemlin. 

Sportbladet har i en rad artiklar granskat det stora problemet med huvudtacklingar som finns inom svensk ishockey. Granskningen visade att sedan 2013 har det, i SHL och Hockeyallsvenskan (HA), delats ut 341 huvudtacklingar som har registrerats och straffats

Antingen via matchstraff och avstängning eller via 2+10 minuter.

I SHL har disciplinnämnden stängt av spelare vid 103 tillfällen för just huvudtackling. Straffen har varierat från en match upp till nio matcher.

Foto: BILDBYRÅN
Ole Kristian Tollefsen är den mest straffade spelaren. Se hela listan nedan.

En närmare titt på siffrorna visar också att de så kallade importspelarna är kraftigt överrepresenterade. Av de 103 avstängningarna har inte mindre 42 stycken av de straffade utländskt pass, eller 40,78 procent. 

Snittsiffran i antalet utländska spelare i SHL från 2013 fram till i dag är 23,6 procent. 

– När vi nöp till straffsatserna rejält för ett antal år sedan var SHL en av de första ligorna som tog tag i det här. Där blev det vissa anpassningsproblem för utländska spelare från andra ligor, säger Hemlin. 

Tog fram en rad åtgärder

Skräcksäsongen 2015/16, då 80 huvudtacklingar bestraffades i SHL och HA, var också rekordåret i antalet import-spelare. Totalt fanns det bara i SHL 129 spelare med utländska nationalitet.

Den säsongen stängde disciplinnämnden av SHL-spelare vid hela 35 tillfällen för huvudtacklingar. Hälften av dem (17 stycken) delades ut av importspelare.

SHL gjorde då en utvärdering och kom fram till en rad åtgärder: 

– Dels att den instruktionsfilm vi går ut med till lagen nu blev textad fullt ut på engelska. Dels att vi i de klubbar med många utlänningar i laget har tagit en separat genomgång med dem. Det finns viss historik av problem när man kommer från en annan liga med andra referensramar av vad som är okej eller inte okej. 

Var det inte naivt av er att inte ha den information tidigare när det under de här åren kom så många utländska spelare till SHL?

– Nej, tidigare fick de en skriftlig dokumentation på sitt eget språk i samband med genomgången. Nu gjorde det ännu enklare med textning på filmen och den här separata genomgången. 

Tror inte på samband

Om det tidigare år varit en överrepresentation bland utländska spelare är det snarare tvärtom den här säsongen. Av elva huvudtacklingar som hittills straffats med avstängning är det nio svenska spelare. 

Samtidigt har också antalet utländska spelare sjunkit från 129 rekordåret 15/16 till 84 den här säsongen.

Finns det ett samband?

– Nej, det tror jag inte. Vår information har blivit bättre. Sedan är frågan (huvudtacklingar) belyst på ett helt annat sätt i hockeyvärlden nu jämfört med för några år sedan. De utländska spelarna blir mindre överraskade när de kommer hit, säger Johan Hemlin.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!