Hockey

”Hon kommer in och sabbar allting”

HOCKEY

Wikegård till attack mot disciplinnämndens nya ordförande

Hon har suttit en månad som disciplinnämndens nya ordförande.

I kväll fick Cecilia Hager, 36, sin första sågning.

– Hon kommer in och sabbar allting, säger Niklas Wikegård.

Det var i SVT:s Hockeykväll på måndagskvällen som Niklas Wikegård presenterade sin oftast kontroversiella ”Veckans lista”.

På första plats: Cecilia Hager.

En utnämning hon gärna hade varit utan då det inte var någon hyllning utan i stället kraftig kritik.

”Dyker upp”

– Bengan Gustafsson var ju så glad över att han fick tillgång till alla spelare, men det var innan han visste vem Cecilia Hager var. Hon är ordförande i disciplinnämnden. När Bengan skulle ha alla spelare, då dyker hon upp och tar bort Thörnberg i första matchen, sa Wikegård i SVT.

– Så... Ja, så kan det vara ibland. Hockeyligan och allting, och så kommer Cecilia Hager in och sabbar allting...

”Bengan” syrlig

Tidigare på måndagen beslutade hockeyförbundets disciplinnämnd, där Hager är ny ordförande, att stänga av HV71:s Martin Thörnberg fram till torsdag, vilket innebär att han missar Tre Kronors första match i Karjala cup.

När sportbladet.se pratade med förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson direkt efter beslutet svarade han med en syrlig passning till disciplinnämnden:

– Om jag inte hade tagit ut honom i landslaget hade han missat HV:s match i Champions League på onsdag (12 november mot SC Bern) i stället. Så HV är nog glada att jag tog ut honom i landslaget...

”Regelverket ser ut så här”

Men Cecilia Hager tar lugnt på Wikegårds och Gustafssons kritik:

– Det är alltid så att vissa människor är missnöjda med beslut man tar, det ligger i sakens natur. Men disciplinnämnden är ett kollektiv, det är inte jag ensam som fattar ett beslut. I övrigt har jag egentligen ingen kommentar, säger hon till sportbladet.se.

Hur resonerade ni kring Thörnbergs straff?

– Vi resonerade utifrån den praxis som finns och tog del av det material som fanns. Tacklingen filmades ju. Vi beslutade fyra matchers avstängning, där en av matcherna i stället blev 15 000 kronor i böter.

Hur ser du på kritiken att det man gör i klubblaget går ut över landslaget?

– Det är så som regelverket ser ut, så där kan man inte göra på något annat sätt.

Enligt svenska hockeyförbundets hemsida har Cecilia Hager domarbakgrund, bland annat som hovrättsassessor vid Svea hovrätt. För närvarande tjänstgör hon som rättssakkunnig i Justitiedepartementet. Cecilia Hager har också arbetat med idrottsjuridiska frågor på advokatbyrå.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Hockey

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!