SOK stödjer Abrahamian

HOCKEY

”Ett horribelt beslut”

Foto: Bildbyrån
Stefan Lindeberg.

Internationella brottningsförbundets beslut att bötfälla och stänga av Ara Abrahamian väcker stark svensk kritik.

– Ett horribelt beslut. Det är solklart att det måste överklagas, säger SOK-ordföranden Stefan Lindeberg till TT.

Ara Abrahamians protester i samband med OS-semifinalen, med den slängda bronspengen under medaljceremonin, har fått stora konsekvenser.

Som TT avslöjade i onsdags har Internationella brottningsförbundet (Fila) bestämt att han, förbundskapten Leo Mylläri och det svenska brottningsförbundet ska betala motsvarande en halv miljon kronor i böter.

Dessutom kom dagen efter beskedet att Fila stänger av Abrahamian och Mylläri i två år och att det svenska förbundet under samma tidsperiod inte får anordna internationella tävlingar.

– Jag vet inte vad jag ska säga, eftersom jag inte sett beslutet, men självklart måste vi överklaga, säger Abrahamian till TV4:s Nyhetskanalen.

Det svenska överklagandet lär hamna i idrottens skiljedomstol (Cas) och får fullt stöd av Sveriges olympiska kommitté (SOK).

– Vi har som bekant en helt annan uppfattning än vad Fila har, säger Stefan Lindeberg till TT.

– Utgångspunkten är ju att det inte ska bli något straff överhuvudtaget.

SOK är egentligen inte en part i målet, som rör Filas regelverk. Däremot är SOK inblandat i ett eget ärende som också ligger på Cas bord. Motpart där är den internationella olympiska kommittén (IOK).

– Vi har ju överklagat deras bestraffningsbeslut, som innebar att Ara fråntogs medaljen, säger Lindeberg.

Enligt signaler som Stefan Lindeberg fått från Cas kan det ärendet dra ut på tiden ytterligare en månad eller två. Först någon gång därefter lär Cas hinna fram till Filas beslut om böter och avstängning.

Dessutom har Fila efter svenska krav inlett en utredning av om domarna som dömde svenskens semifinal ska bestraffas på något sätt.

Dramatiken som tog sin början på brottarmattan i Peking den 14 augusti lär med andra ord fortsätta en bit in på nästa år. Minst.

TT