Inget krav – nästan alla nobbar skyddet

Lagkaptenen: ”Gör som jag blir tillsagd”

avAndreas Käck, Tomas Ros

Världens bästa spelare gör upp i hockey-VM.

Nästan ingen använder halsskydd.

– Det är en vanesak, säger Tre Kronors lagkapten Mikael Backlund.

På 22-årsdagen av Bengt Åkerbloms död, Mora-spelaren som fick en medspelares skridskoskena över halsen, gjorde Sportbladet en stor kartläggning om det bristfälliga användandet av halsskydd inom hockeyn.

Åkerbloms dåvarande sambo, Helena Thorslund-Gallacher, talade för första gången ut om den tragiska olyckan – och det fick effekt.

SHL skickade ut en uppmaning till sina spelare om att använda skyddet korrekt – och sedan dess har fler och fler valt att skydda sig.

”En diskussionsfråga”

Så ser det inte ut i hockey-VM.

Noterbart från de första matcherna är att nästan inga spelare använder sig av skyddet – trots att de förses med varsitt inför turneringen.

Foto: BILDBYRÅN
Elias Pettersson spelade med halsskydd i VM-premiären.

I Tre Kronors VM-premiär mot Vitryssland var det – av bilder att döma – bara 19-årige Elias Pettersson som spelade med halsskydd.

– Det är väl alltid en diskussionsfråga. För mig spelar det ingen roll, jag gör som jag blir tillsagd, säger Tre Kronors lagkapten Mikael Backlund.

Kliar det på halsen, eller var är problemet med att använda halsskydd?

– Nä, det tycker jag inte. Det är bara en vana man har där borta (i Nordamerika) att man inte har det när man blir proffs. Det blir en vanesak, säger Backlund.

Andra regler

Till skillnad från SHL har IIHF inga krav på halsskydd i sitt regelverk.

Synd, tycker Joel Hansson, domaransvarig på Svenska Ishockeyförbundet.

– Alla spelare förses med ett halsskydd i samband med IIHF:s turneringar men regelverket gör ju att det inte är tvingande. Inför varje säsong när tillfälle ges att ge nya regelförslag till IIHF så föreslår vi att användandet av halsskydd ska bli obligatoriskt, säger han.

Tre Kronor inledde hockey-VM med en 5–0-seger mot Vitryssland.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM