Vegas vann första finaldrabbningen

avPer Bjurman

LAS VEGAS. William ”Wild Bill” Karlsson skjuter skarpt – även i Stanley Cup-finalen.

Han gjorde mål direkt när Vegas Golden Knights osannolika sannsaga fortsatte med en 6-4-seger i första matchen mot Washington Capitals i vanvettigt rusiga T-Mobile Arena.

– En galen match som det var jäkligt skönt att vi till slut lyckades vinna och för egen del känns det ju bra att ”hamna på papperet” redan i första mötet, säger han efter ett drama som också inkluderade Nicklas Bäckströms första finalmål någonsin.

Den blev frapperande öppen och tygellös och – inte minst – målrik, den inledande fajten mellan Vegas Golden Knights och Washington Capitals

Knights-backen Colin Miller plaskade in finalens första mål med ett rungande slagskott när en lätt övertänd Andre Burakovsky en bit in i öppningsperioden satt utvisad för boarding.

”Burra” revanscherade sig dock snabbt genom fin framspelning till Brett Connollys 1-1-mål  efter 14.41.

Mindre än en minut senare tryckte Nicklas Bäckström in sitt livs första finalmål med en en elegant backhand precis framför Marc-Andre Fluery – och just då kändes det som att Washington skaffat sig momentum. 

Men icke. 

Efter 18.19 klev näste svensk in i handlingen.

”Det var lite medstuds”

William ”Wild Bill” Karlsson utjämnade genom att riva åt sig en retur bakom Caps-kassen och trycka in den köksvägen.

– Jag snappade upp pucken och spelade Reilly Smith. Han missade målet men jag fick en bra studs och målvakten var inte riktigt där. Sedan fick jag en bra studs igen och pucken gick i mål, säger den 25-årige stjärnan när han träffar svensk media i omklädningsrummet efter slutsignalen. 

– Det var lite medstuds, helt enkelt. Men det känns ju bra att ”hamna på papperet” redan i första mötet.

1 av 5 | Foto: STEVE MARCUS / TT / NTB Scanpix

Nämnde Reilly Smith ökade på till 3-2 i början av andra och John Carlson kvitterade i mitten av samma period – efter framspelning av Nicklas Bäckström och, särskilt elegant i den sekvensen, TJ Oshie. 

Tredje perioden hann sedan inte mer än börja förrän Marc-Andre Fluery lyckades fumla in en puck – som Tom Wilson var siste Washington-spelare att röra – på sig själv och åter var känslan att Capitals hade skaffat sig allt momentum.

Men Ryan Reaves krigade in 4-4 en dryg minut senare och 9.44 in i slutperioden slog Shea Theodore en magnifik passning till Tomas Nosek och han kunde bara stöta in det som skulle visa sig bli matchavgörande målet.

”Kommer bli tajtare”

Samma Nosek satte sedan 6-4 i tom kasse i slutsekunderna också.

– Det var en ganska galen match som det kändes jävligt skönt att vi till slut kunde vinna, fortsätter ”Wild Bill”.

– Matchbilden var inte direkt den förväntade, det blev betydligt mer öppet och fler mål än jag trodde. Förmodligen kommer det bli tajtare längre fram i serien. Vi vill definitivt strama till det.

Något riddarna från Nevada-öknen däremot inte vill ändra på är inramningen.

Stämningen i T-Mobile Arena var makalös under inledningsmatchen, varken mer eller mindre.

– Ja, det är inte bara vi på isen som är taggade nu. Det är hela staden. Men så ska det ju vara när det är final, konstaterar William. 

Beryktade Capitals-busen Tom Wilson hamnade åter i blickfånget då han sänkte Vegas-stjärnan Jonathan Marchessault med en sen blindside-tackling i tredje perioden.

Han fick ”bara” två minuters utvisning för interference, men många tror att han åter kan komma att drabbas av avstängning.

– Jag såg inte tacklingen och har inte hunnit kolla några repriser så jag kan tyvärr inte uttala mig, säger ”Wild Bill” diplomatiskt.

”Säker på att ligan agerar”

Marchessault själv är mer frank.

– Det är en sen tackling och jag är säker på att ligan kommer att agera, säger han.

I Washington-lägret oroar man sig dock inte för det.

– Jag räknar med att Tom spelar även nästa match, säger coachen Barry Trotz.

Budskapet från gästerna är i övrigt att man kommer spela betydligt bättre i match två, natten till torsdag.

– Vi är besvikna över hur vi spelade ikväll. Det positiva är att vi gör fyra mål, men vi måste vara betydligt skarpare i defensiven nästa gång, säger ”Bäckis”

Laddar Matchöversikt

Se fler höjdpunkter på viafree.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM