SHL Svenska hockeyligan

Klart: SHL inför nytt verktyg för hjärnskakningar

Ligan: Alla spelare ska vara testade innan seriestarten

avErik Wallskog

Impact-testet har sedan flera år tillbaka funnits i såväl NHL som NFL.

Från och med kommande säsong kommer även SHL att använda sig av verktyget som ska hjälpa till att undersöka huvudskador.

– Samtliga spelare ska vara testade innan seriestarten i september, säger SHL:s sportchef Johan Hemlin till shl.se.

I en intervju med Sportbladet i april vädjade Frölundaspelaren Sean Bergenheim till SHL om att ligan skulle införa det så kallade Impact-testet.

– Impact-testet har varit i bruk i NHL i över tio år. Det finns ingen orsak för SHL att vara i så långt efter i den här viktiga delen som handlar om spelarnas hälsa. Testet är bara ett litet steg, men viktigt sådant, i den större bilden, sa Bergenheim då.

”Ytterligare redkap”

Nu har den tidigare Frölundaspelaren, som själv tvingades sluta efter att ha drabbats av återkommande hjärnskakningar, fått sin önskan uppfylld. På sin hemsida skriver SHL att man från och med den kommande säsongen kommer testa verktyget som ett komplement till det nuvarande SCAT 5 testet.

– Samtliga spelare ska vara testade innan seriestarten i september. SHL lagen arbetar idag efter uppdaterade rutiner och modeller, till exempel SCAT 5 och Hjärntrappan, vad gäller arbetet med hjärnskakningar. Baseline/Impact-testet kommer ger de medicinska teamen i klubbarna ytterligare ett redskap i sitt arbete.

ARTIKELN HANDLAR OM