Stefan Livs storspel räddade HV 71

HOCKEY

Höll nollan i tio raka perioder på hemmaplan

Foto: Storspelade mot Modo Stefan Liv storspelade mot Modo och såg till att HV 71 till slut kunde vinna med 3-2.

Stefan Liv släpper inte in många mål i Kinnarps Arena. Det fick Modo erfara på torsdagen.

Liv gjorde ännu en kanonmatch på hemmaplan när HV71 vann med 3–2.

HV-målvakten Stefan Liv lyckades hålla nollan i tio raka perioder på hemmaplan innan Fredrik Warg till slut spräckte sviten.

Nollorna mot Luleå och Färjestad var nära att följas av tredje raka på hemmaplan. Men HV-målvakten var inte missnöjd över den uteblivna nollan.

– Jag har bara förlorat två matcher under säsongen. Det intressanta är ju inte hur många mål man släpper in utan om man kan vinna matchen åt sitt lag. Förra säsongen i Nordamerika var det ett helt annat fokus på antalet segrar, här i Sverige räknar man mest procent, konstaterade Liv.

Ingen bra start

HV-målvakten fick ingen riktigt bra start på säsongen och har fortfarande inte särskilt imponerande statistik. Med knappt 89,55 i räddningsprocent är Liv bara på plats tio i elitseriens målvaktsliga.

Men på hemmaplan är Liv och Jönköpingslaget ruskigt täta, där har HV71 bara släppt in fyra mål på de senaste fem matcherna.

Laget har bara tappat poäng i en enda match i Kinnarps Arena denna säsong, oavgjort mot Djurgården i säsongens andra hemmamatch.

– Vi försöker spela likadant på hemma- och bortaplan, men borta har man ju ibland både publik och domare mot sig och det kan vara svårt att stå emot. På hemmaplan har vi lyckats behålla tålamodet i matcherna, sade HV:s andretränare Thomas Ljungbergh.

Liv fick stundtals jobba hårt för att freda sitt mål mot Modo. Niklas Sundström kunde blivit tremålsskytt redan i första perioden med lite flyt.

– Det var fel gubbe som fick chanserna. Niklas ska nog hålla sig till att slå passningarna i stället, sade Modos tränare Harald Lückner.

Mål på straff

HV-junioren Henrik Eriksson stack fram klubban på en precis passning från Johan Davidsson och gav HV ledningen med 1–0 i andra perioden.

Efter ledningsmålet var HV det klart bättre laget. Jan Hrdina gjorde 2–0 med en backhand bakom Karol Krizan.

Oscar Steen stack emellan med 2–1 i numerärt överläge innan Jukka Voutilainen pricksköt 3–1 på straff sedan Per Hållberg dragit ner Stefan Pettersson.

– Iskall straff av Jukka, konstaterade Thomas Ljungbergh.

MoDos Patrick Yetman fick in 3–2 ur dålig vinkel två minuter före full tid. Det var det enda mindre bra ingripandet av Stefan Liv i matchen, men det räckte inte för att Modo skulle kunna komma ikapp.

HV vann rättvist och är tillbaka i serieledning före Frölunda.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM