Rekordlång måltorka över för Wade Belak

HOCKEY

Backen hittade rätt igen efter 143 matcher utan nätkänning

143 matcher utan mål.

I natt fick Torontos Wade Belak stopp på en av NHL:s värsta måltorkor.

– Vad får man för det? Ett sexpack öl, kanske? skojade slagskämpen efter sitt förlösande mål i 3-1-segern över Nashville.

Wade Belak är mest känd för sina egenskaper med knytnävarna snarare än med klubba och puck. Därför är det föga förvånande att hans namn sällan återfinns i målprotokollet – eller att han inte ens minns när han senast gjorde mål.

– Jag var under 30 i alla fall. Det var New Jersey vi mötte, va? säger Belak till Canadian Press.

Ett rätt och ett fel.

Belak, nu 31 år gammal, var 27, men motståndarna hette Montréal. Datumet var den 20 december 2003. Sedan dess har den jättelike forwarden hunnit göra 143 matcher utan mål.

Mot Nashville lossnade det dock. Belak gjorde Torontos något bisarra 3-0-mål tidigt i den tredje perioden.

Backen Tomas Kaberle sköt omkull Nashvillebacken Greg Zanon med ett hårt slagskott. Medan Zanon låg i plågor på isen studsade pucken till Belak som petade in den bakom målvakten Chris Mason.

– Surrealistiskt. Jag hade mer eller mindre gett upp hoppet på att få göra mål igen, skrattar han.

Det efterlängtade målet gav honom priset som matchens tredje stjärna, efter målvakten Vesa Toskala och lagkaptenen Mats Sundin.

– Det var trevligt. Vad får man för det? Det är Molson som sponsrar va? Ett sexpack med öl, kanske? ler Belak apropå att Leafs har den kanadensiska bryggerijätten som sponsor.

Mats Sundin hade en passningspoäng för Toronto. Han har därmed gjort poäng i lagets samtliga 16 hemmamatcher den här säsongen.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL