”Älskat varje sekund”

HOCKEY

Gabriel Landeskog, 18, skippade drömlön i Dif och drog till Kanada

1 av 3 | Foto: Landeskog är på väg fram i karriären.

KITCHENER. Han nobbade ett välbetalt elitseriekontrakt med Djurgården redan som 16-åring.

Gabriel Landeskog valde att spela kanadensisk juniorhockey i stället.

Och en veckopeng på 350 kronor.

– Men jag har aldrig ångrat mig. Det här var min dröm, säger 18-åringen som nu rankas som Sveriges bästa junior och är given i Sveriges JVM-lag.

Den 22 februari 2009 blev Gabriel Landeskog Djurgårdens yngste A-lagsdebutant genom tiderna med sina 16 år och 90 dagar, då han spelade sin första elitseriematch borta mot Brynäs.

Han erbjöds ett unikt elitseriekontrakt redan som 16-åring och Djurgården såg en blivande stjärna i supertalangen.

Så blev det också.

Men i en helt annan liga.

– Jag hade ett kontrakt på bordet och det var nära att jag skrivit på. Men jag hade ingen brådska och ville känna efter vad jag egentligen ville. Jag tog lite diskussioner med min pappa och efter att ha besökt Kitchener Rangers här i Kanada insåg jag att det var här jag verkligen ville vara. Sedan dess har jag älskat varje sekund av det, säger Gabriel.

Men du hade blivit en rik ung man om du skrivit på för Djurgården?

– Ja, men det handlade aldrig om pengar för mig. Sedan kan väl folk tycka att det var lite kaxigt att nobba ett elitseriekontrakt, men jag såg vara till vad jag trodde var bäst för min egen utveckling. Och pengarna kommer förhoppningsvis senare i karriären.

Gabriels pappa är gamle Hammarby-backen Tony Landeskog, som var med i det klassiska lag som tog Hammarby tillbaka till elitserien 1984.

Ett lag som tränades av en ung Tommy Boustedt.

Lite av ödets ironi då Boustedt numera är utvecklingschef på Svenska Ishockeyförbundet och en av dem som anser att svenska juniorer bör stanna hemma och utvecklas i elitserien.

Men till och med Tommy Boustedt tvingas böja sig för Gabriel Landeskog.

– Ja, han bröt mönstret när han valde Kanada och alla var väl inte så glada, säger Boustedt i dag.

– Men han har onekligen utvecklats och han är en av våra nyckelspelare i JVM i Buffalo.

”Ett oerhört bra lag”

Nu besöker vi Gabriel Landeskog i hans Kitchener, bara ett par timmars bilfärd från JVM-staden Buffalo där han kommer att vara en av Småkronornas största stjärnor om en knapp månad.

– Och jag tror vi har en jättechans att ta guld, säger han.

– Vi har ett oerhört bra lag.

Kitchener tolv mil väster om Toronto älskar sitt Rangers och hemmaarenan The Aud är nästan alltid utsåld.

– Det var inte pengarna som lockade när jag åkte hit, det var proffsigheten och 6 500 på läktarna i varje hemmamatch. Sedan visste jag att jag skulle få mycket speltid och en chans att utvecklas mer än jag trodde jag skulle få hemma.

– Och nu känns det här som ett andra hem.

Priset för att sticka till Kanada och juniorligan blev att han nästan blev bortglömd hemma i Sverige.

Men på senaste rankningen inför sommarens draft gick Gabriel Landeskog om Skellefteås superlöfte och back Adam Larsson som högst rankade svensk inför NHL-draften 2011.

Ansedda Red Line Report har Landeskog som trea totalt i världen just nu och han hyllas av de kanadensiska experterna.

– Det är naturligtvis kul, men man ska inte stirra sig blind på den här rankingen. Det går upp och ner, men samtidigt är det ett kvitto på att jag spelar bra just nu. Men det roligaste är att vi är många svenskar som är rankade högt just nu. Men draften är inte förrän i slutet av juni. Det hinner hända mycket innan dess, säger han blygsamt.

Rapporteringsplikt

Sedan visar han runt i det stora huset där han är inneboende och omges av de rigorösa regler som gäller för alla juniorer i Kanada.

– Vi är tvungna att rapportera att vi är hemma varje kväll före klockan 23. Jag får ringa ett nummer varje kväll och meddela att jag är hemma. Och det går inte att ringa från mobilen. Jag måste ringa från hemtelefonen så de kan se att numret stämmer. Men jag tycker det är bra. Det visar hur seriöst alla ser på hockeyn här borta.

Vi tar trappan upp till hans rum på andra våningen och en stor svensk flagga ovanför sängen avslöjar var känslorna finns.

Och på en byrå ligger en signerad keps från förebilden Peter Forsberg.

Problemet är bara att Foppa skrivit ”Hälsningar till Gabrielle” på kepsen.

– Det var vår assisterande coach som fixade autografen. Han har jobbat i Colorado tidigare och kände Foppa . Det blev väl lite språkförbistring och ”Gabrielle” i stället, men det spelar ingen roll. Foppa har alltid varit en förebild i mina ögon. När jag var mindre och bodde hemma hade jag en stor affisch med Foppa i snedtaket ovanför sängen. Jag låg och tittade på honom då jag skulle sova och han har alltid varit en jätteidol för mig.

Är det något du försökt ta efter i hans spel?

– Det är klart att jag alltid tittat på honom och nu när han inte spelar så får det bli gamla You Tube-klipp. Men det är framförallt hans fysiska spel jag tittat på och hans sätt att använda kroppen i sina offensiva tacklingar.

Gabriel Landeskog spelar också fysiskt och backar aldrig för en fight. Han är ingen slagskämpe, men heller inte den som viker ner sig.

– Jag slogs tre gånger i fjol och är uppe i tre fighting majors i år. Nu är jag väl inte den som slåss utan anledning, men jag står upp för laget när det behövs. De flesta lag i den här ligan har en eller ett par fighters och jag tycker det hör till hockeyn här borta. Många tycker att slagsmålen ska bort, men det är viktigt för lagens image. Det finns inget värre än att anses vara ett mesigt lag.

När vi lämnar Kitchener är Gabriel Landeskog ännu ingen erkänd stjärna hemma i Sverige.

Men om en dryg månad, då JVM är över, har hela hockey-Sverige fått se varför den svenske 18-åringen anses vara en av världens största hockeytalanger just nu.