Hockeyallsvenskan

Skandalintervjun – bluff eller sanning?

Av: 

Emil K Lagnelius

Mattias Guter.
Mattias Guter.

HOCKEY

Almtunas Mattias Guter, 24, har hamnat i blåsväder.

Sportbladet har tagit del av ett blogginlägg där Guter uttrycker sig sexistiskt och homofobiskt.

– Vi har haft ett allvarligt samtal med spelaren. Vi tar starkt avstånd från det som har skrivits, säger Almtunas sportchef Martin Öhrstedt till Sportbladet.

En division 4-spelare har i en blogg gjort en intervju med sin vän, Almtunas forward Mattias Guter. Frågorna handlar om alltifrån droger och fylla till kvinnliga hockeyspelare.

På frågan hur han skulle reagera om Almtuna skulle tränas av Jonas Gardell och Rikard Wolff påstås Guter ha svarat:

– Haha, Jag skulle nog lämna in en avskedsansökan med en gång, däremot sägs det ju att 1 på 10 är homosexuell. Därför skulle kanske 2,5 person i laget bli oerhört glad, vilket skulle äckla mig.

”Finns ett par krökare i laget”

Guter påstås även ha sagt:

Att hans flickvän skulle åka ut med huvudet före om hon kom hem och berättade att hon skulle börja spela hockey och hänga med Maria Rooth, Kim Martin och Danijela Rundqvist.

Att Karlskronas Patrik Magnusson är en neandertalare och fulast i allsvenskan.

Att det finns ett par krökare i laget, men att Stefan Gråhns (som just nu är utlånad till Örebro) är den i Almtuna som festar hårdast.

Att han själv skulle kunna ta ecstasy.

När Uppsalatidningen pratar med Mattias Guter säger han:

– Det är en kompis blogg och allt som står är väldigt oseriöst. Vi snackade lite på telefon och jag svarade rätt allmänt. Det fanns ingen tanke på att andra än hans närmaste vänner eller familj skulle läsa det.

”Aldrig sagt det som står”

Angående uttalandet om Gardell och Wolff säger Guter att han inte menar det:

– Det var onödigt och väldigt fjantigt. Helt ärligt skulle jag inte bry mig om någon var homosexuell. Det är sanningen. Frågan var ju väldigt oklar – hur jag skulle reagera om Jonas Gardell och Rikard Wolff blev tränare. Jag vet inte ens vem Rikard Wolff är.

Guter hävdar att alla svar är på skämt och att han aldrig har tagit droger.

Någon timme efter intervjun med Uppsalatidningen ringer han upp tidningen för att förklara sig och hävdar att allt är påhittat av bloggens skribent, som i sin tur säger att detta stämmer.

– Det jag ville be om ursäkt för var att mitt namn figurerar i bloggen och att jag godkänt det som skrivits. Men jag har aldrig sagt det som står där. Det är helt sant, säger Mattias Guter till Uppsalatidningen.

”Något har blivit tokigt”

När Sportbladet når Almtunas sportchef Martin Öhrstedt säger han att han har haft ett allvarligt samtal med spelaren i fråga.

– Vi har haft ett allvarligt samtal med laget och spelaren. Han beklagar att det har blivit som det har blivit, men att det är två sidor av myntet. Vi vet inte exakt vad som har hänt. Men vi som förening tar bestämt avstånd från det som har stått i bloggen, det är emot allt som vi står för, säger Öhrstedt.

– Något har blivit tokigt, det är helt klart. Han bedyrar att han inte står för sakerna som har skrivits och att han inte har sagt det som skrivs.

Riskerar han att stängas av?

– Nej, det finns inga åtgärder som är planerade i dag. Vi har haft samtal med honom om vad som gäller. Ur vår synpunkt är det viktigt att spelarna tänker på hur de pratar. Även om man blir intervjuad på ett skojigt sätt har man ändå ett ansvar mot föreningen.

Fotnot: Inlägget är numera borttaget från bloggen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inget av SHL – streama alla matcher på C More!

C More

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hockeyallsvenskan