Superstjärnans 500:e NHL-mål

HOCKEY

Ovetjkin förste ryssen i historien

1 av 3

NEW YORK. I natt skrevs historia i Washington.

Alex Ovetjkin smackade in NHL-karriärens 500:e mål – inför jublande lagkamrater, föräldrar och fans hemma i Verizon Center.

– Vi har ju spelat ihop väldigt länge så jag är verkligen glad för hans skull, säger Nicklas Bäckström till Sportbladet efter 7-1-segern mot Ottawa.

Foto: ”Ovies” mamma.

Matchen mellan Washington och Ottawa hann pågå i drygt 36 minuter utan att Alex Ovetjkin målade.

Sedan ställde han sig , i ett powerplay, i favoritpositionen i den vänstra tekningscirkeln fick pucken av Jason Chimera efter fint förarbete av Andre Burakovsky,  och fräste in pucken bakom Andrew Hammond.

Därmed var NHL-karriärens 500:e mål alltså ett faktum – och ögonblicket senare utbröt rent gripande scener i Verizon Center.

”Var rätt häftigt”

Lagkamraterna vällde in från båset för rena rama TV-pucksjublet, fansen iscensatte en flera minuter lång standing ovation och mamma Tatyana grät inför rullande kameror.

– Vi i laget hade kommit överens om att hoppa ut från båset ifall han fick in det där målet och också kollat med ligan så vi verkligen kunde få fira honom ordentligt, berättar Nicklas Bäckström på telefon efteråt.

– Stämningen var rätt häftig, det måste jag säga. Det var en speciell kväll att få vara med honom.

”The Great Eight” är den första ryssen i NHL-historien att nå milstolpen 500 mål – och bara fyra legendarer har hunnit dit snabbare; Wayne Gretzky, Mario Lemieux, Mike Bossy och Brett Hull.

– Nu är Alex Ovetjkin medlem i klubben. Det är väldigt fint, säger han själv med ett karaktäristiskt, brett flin till en lokal tv-reporter direkt efter slutsignalen.

Bäckström bakom 45 procent

Bäckström är den lagkamrat som stått för flest assist under ”Ovies” tio gloriösa säsonger i Nordamerika – den svenske radarpartnern har spelat fram till ganska precis 45 procent av de 500 målen. Men han upplever inte han direkt har del i ”Ovies” historiska notering.

– Nej, nej, jag håller mig helst i bakgrunden...det här är helt och hållet hans prestation, säger ”Bäckis”.

– Men jag har ju spelat med honom länge och är väldigt glad för hans skull. Jag tror det här betyder otroligt mycket för Alex.

”Ottawa lite trötta”

Ligans skyttekung hann göra ytterligare ett mål i tredje perioden och därmed bokfördes också Bäckströms tredje assist för kvällen.

Till slut vann Capitals med vådliga siffrorna 7-1.

– Vi gjorde en riktigt bra match i 60 minuter. Samtidigt var nog Ottawa lite trötta efter att ha spelat igår och i tredje blev det lite avslaget, konstaterar ”Bäckis”.

VIDEO: Kolla in Ovetjkins 500:e mål här (OBS! Extern länk)