SHL Svenska hockeyligan

Linköpings fans hotar med våld

HOCKEY

Uppvigling på internet: "Det svärtar ned klubbens rykte"

LINKÖPING

På söndag är det tänkt att tusentals LHC-fans ska invadera Globen.

Gästboken på invasionens speciella hemsida har tvingats stänga.

Orsak: hotfulla inlägg och uppmaningar till våld.

I ett fullsatt Cloetta Center satte LHC-fans rejäl färg på matchen mot Leksand i går. Men det finns fraktioner bland fansen som svärtar ner klubben. För ett par veckor sedan slog en grupp med LHC-fans runt i Karlstad rejält - på söndag kan det vara dags igen när Globen invaderas. Gästboken på invasionens egna hemsida är stängd efter hotfulla inlägg och uppmaningar till våld.

-Det är klart att sådant här svärtar ner klubbens rykte. Det är så trist. Det här är personer som väljer att stå utanför vår supporterklubb White Lions och absolut inga som vi samarbetar med, säger Linköping HC:s klubbdirektör Mike Helber.

"Det är skittråkigt"

Men de använder LHC:s logga på hemsidan?

-Ja, det gör de utan vårt tillstånd. Det finns ingen ansvarig på sidan och vi får inte efterforska vem det är.

Är det samma personer som bråkade i Karlstad?

-Ingen aning. Jag vet inte vilka de här personerna är. Vi samarbetar bara med White Lions som har en styrelse och stadgar och som vi tycker sköter sig väldigt bra, säger Helber.

Enligt uppgifter till Sportbladet ska det i gästboken ha stått att "vi ska visa Stockholm hur läktarvåld går till". En liknande ramsa ska folk i LHC-klacken, enligt en artikel i Östgöta Correspondenten, även ha skanderat i Karlstad.

-Det är skittråkigt när det blir så där. Vi i White Lions tar avstånd från allt bråk, även om incidenten inne i Löfbergs Lila, när folk kastade flaskor, var en bagatell som händer ibland och som blivit uppförstorad i pressen, säger White Lions ordförande Mattias Fredriksson.

Hatramsor på läktaren

Östgöta Correspondenten har i ett par artiklar granskat situationen bland LHC-supportrarna. I går skanderade klacken vid ett par tillfällen sitt hat mot Östgöta Correspondenten med ramsan "vi hatar Corren".

-Jag stod inte i klacken i går, men om det var så är det självklart inte bra. De gör bara sitt jobb, säger Mattias Fredriksson.

Till matchen mot Djurgården har White Lions redan nu fyllt två bussar. Den speciella "InvasionGloben-fraktionen" har fyllt fyra.

-Jag hoppas verkligen inte att det blir något bråk, utan att alla fansen ska ge det stöd som vi gjort tidigare invasioner i Globen. Men vi i White Lions kan inte ansvara för personer som står utanför vår förening, säger Fredriksson.

Fansen har hotat domare, skrikit rasistiska tillmälen & vandaliserat

Marcus Nyenger (sport@aftonbladet.se)

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Hockey

/

SHL Svenska hockeyligan

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

SHL Svenska hockeyligan