”Jag körde in i kaklet”

Linus Söderström om mardrömmen

DÅ: Hjälte i JVM och svensk mästare med HV71.

NU: Kämpar för att komma tillbaka i form och till NHL.

– Det är en berg- och dalbana. Jag blir jäkligt testad, men ska klara av det här, säger Linus Söderström, 22.

Onsdagskvällen blev speciell för Söderström.

SHL-match på Hovet och på isen möttes hans båda lag HV71 och Djurgården med många bekanta.

I den klassiska ryttargången, vid omklädningsrummen, blev det många high fives och kramar med kamrater från förr efter matchen.

– Jag försöker hitta på saker att göra på dagarna och kvällarna. Har bland annat startat ett klädföretag med en kamrat för att fördriva tiden och ha något att tänka på. Blir en del tv-spel också. Har bara varit på två matcher live den här säsongen och det blev spännande i slutet av matchen på onsdagskvällen. Jag har oerhört med positiva minnen från Jönköping och lagvännerna från HV-tiden. Var kul att träffa alla igen, säger Söderström.

14 matcher på 20 månader

Han spelar inte hockey just nu. Anledningen är att han är skadad, kör rehabilitering med mirakeldoktorn Vladimir Egorov i Stockholm och försöker bli i dugligt skick. Och de senaste 20 månaderna har han bara spelat 14 matcher, enligt Eliteprospects.

– Jag opererades i december 2017 för en svaghet i bukväggen. Sedan tränade jag ganska hårt för att komma tillbaka och drog på mig en ny skada i februari. Jag lastade kanske på för mycket i mitt mål att spela hockey igen. Jag stod två matcher med HV71 i våras, mot Luleå och Djurgården, men det var ren smärta att stå. Kroppen var inte beredd och jag körde in i kaklet.

Vad har du för skada?

– Det vill jag inte gå in på. Håller det för mig själv, säger han.

Skadeperioden har tärt på 22-åringen. Han var redo för världens bästa liga efter SM-guldet, men hittills har det blivit noll minuter i NHL eller i AHL.

– Jag hoppas att jag kan vara tillbaka så snabbt som möjligt. Ska hitta rätt väg att ta mig till NHL. Men vill inte stressa saker och ting. Bättre det går långsamt och blir korrekt. 

”Har varit för jävligt”

20 månader sedan SM-guldet och en lång period av strul med kroppen.

Något som tär.

– Det har varit som en berg- och dalbana och vissa tider har det varit för jävligt. Men jag ska komma tillbaka stark och att bli testad mentalt ska jag vända till något gott. Jag kan ju inte gräva ned mig och tycka synd om mig själv. Jag ska hålla huvudet högt och tro på det jag gör, säger han.

Nu blir det jul med familjen i södra Stockholm. Sedan mer fysträning med Egorov och skridskoträning med en personlig skridskotränare.

– Jag åker bara lite lätt, än så länge. Inga hockeyövningar.

När är du tillbaka?

– Vet inte. Kan inte säga det.

Fullföljer du kontraktet med Islanders?

– Jag är 100 procent dedikerad att ta mig till NHL och jag vill spela där. Mitt huvudfokus.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!