’Henke’ stor hjälte för Rangers i natt

avPer Bjurman

HOCKEY

”Botta tanken på att de skulle fira med bucklan på vår is gjorde mig illamående”

1 av 5

NEW YORK. Henrik Lundqvist håller Stanley Cup-finalen vid liv.

Den svenske målvaksstjärnan var fenomenal när New York Rangers i natt tvingade sig till en 2-1-seger mot LA Kings hemma i Madison Square Garden.

– Jag är väldigt glad över att vi slapp se dem fira med bucklan på vår is. Blotta tanken gjorde mig illamående. En stor utmaning återstår, men vi åker till Los Angeles och försöker vinna en match till. Sedan får vi se, säger en lättad ”Kung Henrik” efter finalthrillern.

Efter tre raka förluster mot Los Angeles Kings stod New York Rangers inatt inför hotet att, som första finallag på sexton år, bli ”svepta” hemma på Madison Square Garden.

Men den förödmjukelsen lyckades man undvika – om än med stor möda och en hel del tur.

Länge såg det ut att blir precis som i de två matcherna i Los Angeles förra veckan. Rangers gick upp i 2-0-ledning, men i mitten av andra perioden kunde Dustin Brown kontra in en reducering efter att den otursförföljde Dan Girardis klubba gått sönder på blålinjen och sedan tog Kings över helt.

– Jag ska inte ljuga, när det hände tänkte jag ”here we go again”, erkänner Henrik Lundqvist efteråt.

– Men sedan började jag fokusera på att det var viktigt att reagera på rätt sätt och sa hela tiden åt mig själv att vi absolut måste hålla ledningen in i tredje perioden.

Det gjorde hemmalaget och sedan tog Lundqvist över showen. Helt. Kings tryckte på och tryckte på, men mannen de kallar kung på Manhattan var enastående och släppte ingenting förbi sig.

Motade 40 skott

Sammanlagt stoppade han 40 skott – och visade ännu en gång att han är som allra bäst i de allra skarpaste lägena. Mannen har inte förlorat en ”elimination”-match hemma på Garden sedan 2008.

– Det kändes bra för egen del, men jag tycker att det känts bra i alla matcher.  I natt hade jag dock studsarna med mig, det var den skillnaden, säger han.

Två puckar på mållinjen

Jo, för första gången i hela finalserien var det Rangers som hade det mesta av turen i den fjärde matchen.

Två puckar dansade till exempel på Lundqvists mållinje utan att gå in – inklusive en i slutminuten som stannade på en liten snöhög.

– Om jag medvetet hade skrapat upp snön där? Den var nog mer en en produkt av att jag behövde röra mig en del. Jag står djupt i kassen så det blir mycket snö, säger han och ler.

– Jag trodde jag hade den, för det kändes så och jag vrålade åt domaren att blåsa. Sedan insåg jag att den låg fri bakom mig i några sekunder. Så jag fick be om ursäkt. Men ibland måste man lita på turen och som sagt, i dag hade vi den.

”Extremt mycket hårt jobb kvar”

Rangers har fortfarande ett djupt hål att gräva sig upp ur, men ”Henke” och hans lagkamrater slapp i alla fall se Kings fira Stanley Cup-segern på Garden-isen efter fyra raka segrar.

– Det är jag väldigt glad för. Blotta tanken gjorde mig illamående, säger han och skrattar lättat.

– Målet är såklart att ta det här till en ”Game 7”, men extremt mycket hårt jobb återstår. Det blir en svår utmaning. Men nu åker vi till Los Angeles och försöker vinna en match till. Sedan får vi se.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL