Han är SHL:s MVP

HOCKEY

Derek Ryan: ”Jag ser det som ett erkännande”

1 av 2

Derek Ryan kan ställa sig till en fin skara hockeyspelare.

Efter bland annat Peter Forsberg, Håkan Loob och Henrik Lundqvist har Örebros poängkung tilldelats Guldhjälmen.

Derek Ryans succésäsong bara fortsätter.

Efter årets succésäsong i Örebro, där han vann poängligan i SHL och var med och bidrog till klubben första slutspel någonsin, har han nu tilldelats Guldhjälmen. Priset som den mest värdefulla spelaren som röstas fram av spelarna i SHL.

– När det är spelarna som röstar känns det mycket speciellt. Jag ser det här som ett erkännande och det är en stor ära att få Guldhjälmen, säger Ryan i ett pressmeddelande.

Vann poängligan

Tidigare har spelare som Peter Forsberg, Håkan Loob, Henrik Lundqvist och Mats Zuccarello Aasen tilldelats utmärkelsen.

Ryan vann poängligan i SHL med 60 poäng (15 mål och 45 assist) på 55 matcher i grundserien.

– Vi hittade en fin kemi mellan oss och jag vill lyfta fram mina medspelare som hjälpt mig att lyckas i den här ligan, säger amerikanen och tänker på kedjekamraterna Daniel Viksten och Martin Johansson som tillsammans gjorde 135 poäng.

”Ingen garanti”

Ryan kom till Örebro från österrikiska Villacher inför säsongen. Tidigare hade han spelat universitetshockey i USA i ligorna WHL och UHL samt i ungerska Székesfehérvár.

– Trots att han hade några poängstarka säsonger bakom sig visste vi ju samtidigt att det inte var en garanti för att han skulle lyckas i SHL. Men det har han verkligen gjort, säger tränaren Kent Johansson.

Ryan blir nu historisk med att bli den första Örebrospelare någonsin att tilldelas Guldhjälmen och priset att delas ut i samband med Örebros match mot Växjö på torsdag.

LÅNG INTERVJU: Derek Ryan om Örebros fans och arena

ARTIKELN HANDLAR OM