Chicago knäckte Quick – tog andra raka

HOCKEY

Mästarmålvakten utbytt för första gången på tre år

Foto: Jonathan Bernier ersatte Quick.

NEW YORK. Chicago Blackhawks tog inte bara solid 2-0-ledning i konferensfinalen mot Los Angeles Kings i natt.

De lyckades som första lag på tre år få hyllade stjärnmålvakten Jonathan Quick utbytt i en slutspelsmatch.

– Det är bra att om vi kan sabba lite av hans självförtroende, men han kommer säkert tillbaka. Vi måste spela väldigt bra om vi ska kunna stjäla en match i LA, säger Viktor Stålberg till Sportbladet efter 4-2-segern.

Foto: Viktor Stålberg och Andrew Shaw jublar efter fint samarbete.

Den västra konferensfinalen har knappt hunnit börja – men Chicago Blackhawks är redan blott två segrar från det största och mest glamorösa som finns i hela hockeyvärlden.

Lördagens 2-1-seger följdes i natt upp med en 4-2-dito hemma i United Center och återigen såg President's Trophy-vinnarna betydligt starkare ut än regerande mästarna.

Svårslagna hemma

– Jo, jag tycker också att vi varit det klart bästa laget i de här två matcherna. Men vi får inte få för sig att det här blir lätt nu. De är väldigt svårslagna på hemmaplan, säger Viktor Stålberg när vi talar med honom andra raka segern.

Ja, det är en de stora sanningarna i det här Stanley Cup-slutspelet:

Kings är extremt starka hemma i Staples Center.

En annan har varit att deras målvakt Jonathan Quick återigen är i Conn Smythe-form och knappt går att göra mål på, men i natt hade han svårt mot Hawks och efter fyra insläppta mål på 17 skott blev han till och med utbytt – för första gången i en slutspelsmatch sedan april 2010.

– Det är bra att om vi kan sabba lite av hans självförtroende, men jag tror inte det kommer att få så stor betydelse. Han är säkert tillbaka i vanlig form i nästa match, det blir tufft för oss. Vi måste spela som att vi inte har något att förlora. Då kanske vi ändå kan stjäla en match, fortsätter Stålberg.

Passade bakom ryggen

Som själv stod för en riktigt grann assist i natt, bakom ryggen, till Andrew Shaws 1-0-mål.

– Ja, det är ju kul att man får till det någon gång. Just där kändes det extra skönt, man vill alltid få en bra start i såna här matcher, säger han.

”Gäller att utnytjta den tid man får”

– Det kändes helt okej även i övrigt. Jag spelar inte så jättemycket just nu, men då gäller det att utnyttja den tid man får och hjälpa laget så mycket man kan ändå.

Nästa match i serien spelas alltså i södra Kalifornien, natten till onsdag.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL